tatianakie
tatianakie @cook_8486847
,Ελλαδα

Πηγή ενέργειας και βιταμινών. Περιέχει λαχανικά μπαχαρικά και αλεύρι. Τροφή μεγάλης αξίας σε μορφή σούπας κυρίως χειμωνιάτικη. Τρώγεται σαν πρωϊνό με τριμμένη φέτα και ψωμάκι, σαν μεσημεριανό με διάφορους τρόπους και σαν βραδινό με τον ίδιο τρόπο όπως το πρωί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η προζύμη είναι κανονικό ζυμάρι με μαγιά όπως φτιάχνουμε το ψωμί, το οποίο ζυμάρι έχουμε για δέκα μέρες μέσα σε ένα βαζάκι στο ψυγείο με νεράκι και το ανακατεύουμε που και που. Το βγάζουμε μετά από δέκα μέρες και το ξαναζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι και νεράκι και προσέχουμε να μην γίνει σφιχτό, να είναι αφρατο. Το κρατάμε για δυο μέρες ακόμα ανακατεύοντας κάθε που φουσκώνει. Μας χρειάζεται περίπου 1 κιλό. Ο τραχανάς αυτός μαγειρεύεται με κοτόπουλο. Αν περισέψει φασολάδα την επομενη μέρα βάζετε λίγο νεράκι και λίγο τραχανά και γίνεται ενα καινούργιο πιάτο πεντανόστιμο!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

Τραχανά για όλο το χειμώνα
  1. 500 γρ. κολοκύθα κόκκινη 
  2. 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης , αφαιρούμε τα σπόρια
  3. 500 γρ. καρότα 
  4. 500 γρ. ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και το ζουμάκι για να μη σηκώσει παραπάνω αλεύρι
  5. 1 κ.σ. μπαχάρι σπασμένο
  6. 3 κ.σ. Αλάτι χοντρό 
  7. 2 κ.σ. πιπέρι
  8. 300 γρ. ταχίνι
  9. 500 γρ. κρεμμύδια 
  10. 500 γρ. σέλινο προαιρετικά 
  11. 1 κιλό σιμιγδάλι
  12. Αλεύρι όσο σηκώσει
  13. (Αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε και μια καυτερή πιπεριά μέσα χωρίς τα σπόρια)
  14. Νερό καθόλου
  15. Προζύμη δέκα ημερών συν άλλες δυο μέρες που θα την ξανά φτιάξουμε με νερό και αλεύρι για να γίνει περίπου 1 κιλό, αφράτη και θα την ανακατεύουμε με το πιρούνι.

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε όλα τα λαχανικά - που έχουμε κόψει κομματάκια - και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό, με τη σιγανή φωτιά αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους και σιγοβράζουν έτσι.

  2. 2

    Μόλις μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

  3. 3

    Κατόπιν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, γίνονται ένας πηχτός χυλός και μέσα σε αυτόν ρίχνουμε την προζύμη και ανακατεύουμε και μετά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη.

  4. 4

    Την ζυμώνουμε σε μεγάλη λεκανίτσα για να έχει χώρο να φουσκώσει.... θα την αφήσουμε 2 μέρες να ξινίσει [2 βράδια], μόλις φουσκώνει θα την ξαναζυμωνουμε μέχρι να περάσουν τα 2 βράδια.

  5. 5

    Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και κάνουμε μπουκίτσες ή πιττάκια και τα αφηνουμε σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν γυρίζοντάς τα συνέχεια και απο τις δύο πλευρές τους για να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Ενδέχεται να διαρκέσει το στέγνωμα 2-3 μέρες.

  6. 6

    Όταν στεγνώσουν αρκετά, να μην ειναι εντελως ξερά δηλαδή τα τρίβουμε στο multi, οσο περισσότερο τόσο πιο ψιλός θα γίνει ο τραχανας μας, καλό είναι όμως να είναι λίγο χοντρός. Ο εύκολος τρόπος είναι αυτός με το multi... αλλιώς τρίβουμε με τα χέρια μέσα σε ένα χοντρό κόσκινο, όπως κάνει η μαμά μου.

  7. 7

    Αφήνουμε τριμμένο τον τραχανά να στεγνώσει τελείως και τον ανακατευουμε απαλα με τα ακροδαχτυλα συχνα. Αφού στεγνώσει πολύ καλά τον βάζουμε σε γυαλινο βάζο σε μέρος χωρίς υγρασία ή σε υφασμάτινη σακούλα για να αερίζεται, παντα σε ξηρό μέρος.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (9)

Παναγιώτης ΒΛΑΪΚΟΥΔΗΣ
Παναγιώτης ΒΛΑΪΚΟΥΔΗΣ @cook_16564818
Παρακαλώ περισσότερες λεπτομέρειες για το προζύμι 10 ημερών. Ακριβείς οδηγίες. Έχω προζύμι φυσικό, δυστυχώς όμως δεν καταλαβαίνω

Από

tatianakie
tatianakie @cook_8486847
στις
,Ελλαδα
Μου αρέσει να δημιουργώ και η μαγειρική είναι δημιουργία με πολλά ωφέλη! Είμαι λάτρης της γεύσης και δεν διστάζω να δοκιμάσω κάτι που δεν το εχω ξαναφάει) ούτε επίσης διστάζω να κάνω αλχημείες για να βγάλω κάτι νόστιμο!
Δες περισσότερα