Τραχανοκρεατόπιτα
Πίτα με χοιρινό και τραχανά, μπόλικη γραβιέρα, μυρωδικά και φυσικά σπιτικό φύλλο. Υπέροχη και χορταστική πίτα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να βάλουμε ότι άλλο τυρί θέλουμε αλλά η γραβιέρα είναι η πιο ταιριαστή. Επίσης αντί για γιαούρτι αν δεν μας αρέσει μπορούμε να βάλουμε κάποια κρέμα γάλακτος, αλλά δοκιμάστε το με γιαούρτι δίνει πολύ απαλή γεύση και παίρνει την κάπως βαριά γεύση του χοιρινού.Πολύ νόστιμη πίτα αντικαθιστά πλήρως ένα μεσημεριανό γεύμα. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
Υλικά
-
Ζύμη
-
500 γρ αλεύρι σταρένιο
-
3 κουταλιές λάδι
-
λίγο αλάτι
-
1 κουταλάκι μπέικιν
-
χλιαρό νερό
-
Γέμιση
-
500 γρ χοιρινό από σπάλα κομμένο σε μικρές μπουκιές
-
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
-
2 πιπεριές Φλωρίνης το ίδιο
-
0.5 κούπα λάδι
-
λίγο αλάτι και πιπέρι κόκκινο
-
λίγα φύλλα λεμονοθύμαρο και λίγα φρέσκο θυμάρι
-
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
-
1 κ.γ. κάρυ γλυκό
-
1/2 κούπα σταρένιο τραχανά
-
1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
-
χυμό από ένα πορτοκάλι
-
0.5 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
-
1 σφηνάκι τσίπουρο
-
λάδι για τα φύλλα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξεκινάμε με τη γέμιση. Βάζουμε το κρέας σ'ένα μπολ και ρίχνουμε το μισό λάδι λίγο αλάτι, πιπέρι, κάρυ και πάπρικα και το χυμό πορτοκάλι και τα ανακατεύουμε. Το αφήνουμε μισή ώρα να αρωματιστεί.
-
2
Μετά βάζουμε ένα τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις μπουκιές να ροδίσουν καλά.
-
3
Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε να μαλακώσουν, ρίχνουμε και τα μυρωδικά και σβήνουμε με το τσίπουρο.
-
4
Παίρνει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου με τα υγρά του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό.
-
5
Τέλος διαλύουμε και το γιαούρτι μέσα στη σάλτσα του και αποσύρουμε τη γέμιση σ'ένα μπολ.
-
6
Προσθέτουμε τον τραχανά και τη γραβιέρα ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
-
7
Φτιάχνουμε τη ζύμη βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνοντας λίγο - λίγο το νερό μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη για φύλλα.
-
8
Λαδώνουμε ένα ταψί ανοίγουμε το πρώτο φύλλο να εξέχει από το ταψί λαδώνουμε πάλι και βάζουμε άλλο ένα ίδιο.
-
9
Ρίχνουμε τη γέμιση την απλώνουμε να πάει παντού και βάζουμε ένα πιο μικρό φύλλο ίσα που να καλύπτει τη γέμιση.
-
10
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν λαδώνοντας λίγο κάθε φορά και προσθέτουμε άλλα δύο όσο το ταψί.
-
11
Τέλος λαδώνουμε και το τελευταίο χαράζουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει καλά πάνω - κάτω.
-
12
Τη βγάζουμε και αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε και σερβίρουμε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια