Τσουκνιδόπιτα
Λίγα μυστικά ακόμα
Στην ουσία πρόκειται για μια κλασική χορτόπιτα που κάθε φορά την κάνουμε με τα χόρτα της εποχής. Το χειμώνα και την άνοιξη έχουμε περισσότερες επιλογές αλλά και το καλοκαίρι γίνεται νοστιμότατη με βλήτα και μαϊντανό. Εναλλακτικά μπορούμε να την τυλίξουμε στριφτή. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε χοντρές λωρίδες, απλώνουμε στην άκρη του κατά μήκος τη γέμιση και τυλίγουμε κλείνοντας στριφτά σε χοντρό κορδόνι. Η χορτόπιτα γίνεται πιο νόστιμη αν σπάσουμε μέσα της τη φέτα σε χοντρά κομμάτια αντί να την τρίψουμε ή να τη διαλύσουμε.
Υλικά
-
700 γρ. τσουκνίδες
-
1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη
-
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1 ματσάκι μάραθο
-
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
-
1 ματσάκι δυόσμο
-
1/2 φλ. δυόσμο
-
250 γρ. φέτα
-
2 αβγά
-
4 κ.σ. τραχανά
-
αλάτι - πιπέρι
-
1 δόση για χωριάτικο φύλλο (όπως θα δείτε την συνταγή εδώ)
-
αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
-
μαργαρίνη λιωμένη για το ταψί
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Φοράμε πλαστικά γάντια και καθαρίζουμε προσεχτικά τις τσουκνίδες, κρατώντας τα φύλλα και τις κορφές. Χοντροκόβουμε τα χόρτα.
-
2
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε στην αρχή τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις τσουκνίδες και τα χόρτα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος από τα χόρτα και να μαλακώσουν.
-
3
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τα αβγά, πιπέρι, τον τραχανά και τη φέτα σε κομματάκια.
-
4
Ανοίγουμε τα δύο πρώτα φύλλα και τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με Βιτάμ αφού πρώτα τα βιταμώσουμε ξεχωριστά. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, που θα στρώσουμε ζαρωμένα.
-
5
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την αλείφουμε με Βιτάμ, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε ζεστό φούρνο γύρω στη 1 ώρα περίπου.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια