Τσουρεκάκια της Σοφίας
Tσουρεκάκια ατομικά εύκολα φτιαγμένα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Δεν υπάρχει κανένα μυστικό στα τσουρέκια ,προσοχή μονο η ζύμη να είναι πολύ μαλακή, αν χρειασθεί βάζετε λίγο ακόμη αλεύρι.Ευχαριστώ τη φίλη μου την Τούλα που μου έδωσε τη συνταγη και να τονίσω ότι εκείνη τα έψηνε στον χτιστό φούρνο της και όλη η γειτονειά μύριζε τσουρέκι...
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε λίγο ζεστό νεράκι λιώνουμε τη μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο ώστε να γίνει μια πυχτή κουρκούτα, ανάβουμε τη κουζίνα στους 50 βαθ. την κλείνουμε και βάζουμε το μπόλ με τη ζύμη μέχρι να διπλασιασθεί.
-
2
Δημιουργούμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και μέσα ρίχνουμε όλα τα στέρεα μπαχαρικά και όλα τα αλλα υγρά αφού και αυτα τα έχουμε ζεστάνει, λιώνουμε δηλ το βούτυρο στη φωτιά και μετά στη μισή ποσότητα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί, προσθέτουμε και τ' αυγά χτυπημένα, το γάλα και το πορτοκάλι.
-
3
Ζυμώνουμε καλά και προσπαθούμε η ζύμη μας να είναι πολύ μαλακιά ακόμα και να κολάει στα χέρια μας (έτσι γίνοντα πολύ αφράτα). Βουτάμε τα χέρια μας στη φυτίνη και ζυμώνουμε διπλώνουμε τη ζύμη συνέχεια και ξαναζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο (εξ ου και οι ΄΄ μαστιχωτές κλωστές'').
-
4
Αφήνουμε τη ζύμη περίπου ένα τέταρτο μέχρι να ετοιμάσουμε τα ταψιά μας να ξεκουρασθεί και έπειτα πλάθουμε τα τσουρεκάκια μας, σε μικρά μπαλάκια αφου πρώτα ανοίξουμε το ζυμαράκι μας σε φυλλαράκια, βάζουμε στη μέση μια κουταλια της σούπας νουτέλα ή μερέντα ή και σκέτα, τα κλείνουμε και τα πλάθουμε σε μικρά στρόγγυλα μπαλάκια.
-
5
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αραιά τα αλείφουμε με αυγό (το ασπράδι ελάχιστο κρόκο και λίγο νεράκι).
-
6
Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθ...προσοχή να τον σβήσετε μόλις ζεσταθεί και αν χρειασθεί κάπου κάπου να τον ξαν΄ανάβετε.
-
7
Τα τσουρεκάκια σας θα φουσκώσουν, θα κολήσουν και θα γίνουν διπλάσια. Μ' αυτόν τον τρόπο έχουμε μικρά τσουρεκάκια τα οποια βάζουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια και έχουμε ανα πάσα στιγμή φρεσκότατα συνοδευτικά για τον καφέ μας.
-
8
Φυσικά με το ίδιο ζυμάρι κάνουμε τα γνωστά μας τσουρέκια τα Πασχαλινά ή και την βασιλόπιτα.
-
9
Ψήσιμο στούς 190 βαθ στον αέρα, 20΄ έως 25΄.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια