Τσουρέκι αφράτο-αφράτο

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
6 ψήφοι
,

Περιγραφή

Τσουρέκι πανεύκολο, πανγρήγορο (δεν υπάρχει τέτοια λέξη!), πεντανόστιμο και αφράτο!!!

Τσουρέκι αφράτο-αφράτο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 700 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκια (αποκλειστικά για τσουρέκια, δλδ σκληρό)
  • 200 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 ml. γάλα
  • 3 αυγά
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή ή ένα κυβάκι νωπή
  • 125 γραμμ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
  • χυμό και ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
  • κακουλέ σκόνη 2/3 από το φακελάκι (ή και όλο το φακελάκι για όσους θέλουν πιο έντονη γεύση)
  • μαχλέπι σκόνη επίσης 2/3 από το φακελάκι (ή και όλο κατά προτίμηση)
  • ένα κροκάδι με λίγο νερό για την επάλειψη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Τσουρέκια
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Φτιάχνει: 2 τσουρέκια κανονικά.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καταρχήν συγκεντρώνουμε τα υλικά να τα έχουμε μπροστά μας.
  2. Χλιαρώνουμε το γάλα. Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά, αν είναι κυβάκι την τρίβουμε, ρίχνουμε και μια κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και λίγο απο το αλεύρι μας να γίνει αραιό κουρκούτι. Έτσι πιάνουμε τη μαγιά μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να φουσκώσει.
  3. Στη συνέχεια, όσο περιμένουμε τη μαγιά μας, βάζουμε μια κατσαρολίτσα στο μάτι της κουζίνα στο πιο χαμηλό και βάζουμε το βούτυρο που είναι ήδη μαλακωμένο έξω από το ψυγείο για να λιώσει. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη μαζί και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  4. Μέσα στο κατατσαρολάκι ρίχνουμε και το ξύσμα, το χυμό και τα κακουλέ, μαχλέπι και ανακατεύουμε.
  5. Στο τέλος ρίχνουμε μέσα και τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψουν. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 1 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ. ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑ. Αν δείτε ότι είναι πολύ ζεστά αφήστε κατά μέρος για λίγο να χλιαρώσουν.
  6. Κατόπιν, και αφού έχει φουσκώσει η μαγιά μας, βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και το μείγμα της κατσαρόλας και αφού έχουμε αλευρώσει τα χεράκια μας, ξεκινάμε το ζύμωμα.
  7. Αφού το ζυμώσουμε καλά, προσέχτε μη σας ξεγελάσει το ζυμάρι και βάλετε πολύ παρανίσιο αλεύρι, αφού λοιπόν το ζυμώσουμε, το αφήνουμε να πολλαπλασιαστεί σε όγκο. Εγώ το παρατάω για κανένα 2ωρο ή και 3ωρο και πάω για καφέ, χι χι. Βέβαια αν βιάζεστε μπορείτε να το αφήσετε και λιγότερο.
  8. Αφού λοιπόν φουσκώσει εντελώς το παίρνετε και το κόβετε κομμάτια και πλάθετε τσουρέκια οπως σας αρέσουν. Εγώ βγάζω δύο τσουρέκια κανονικά έως μεγάλα με αυτή τη δόση.
  9. Στη συνέχεια αφήνετε τις πλεξούδες σας να ξαναφουσκώσουν.
  10. Αφού ξαναφουσκώσουν, ανάβετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ όχι στον αέρα. Τις αλείφετε με το αυγουλάκι αραιωμένο με λίγο γάλα ή νερό και περιμένετε μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος σας.
  11. Ψηνετε στους 160 στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ή μέχρι το μαχαιράκι που θα βυθίσετε να βγαίνει καθαρό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οπωσδήποτε μόνο αλεύρι για τσουρέκια.

Καλύτερο και γρηγορότερο φούσκωμα θα έχετε αν βάλετε το ζυμάρι σκεπασμένο μέσα στο φούρνο στους 50 βαθμούς με μισάνοιχτο το πορτάκι του φούρνου. Οπωσδήποτε μόνο αντιστάσεις και όχι αέρα γιατί θα ξεραθεί.

Εάν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για τσουρέκια τότε η συνταγή είναι ακριβέστατη στην ποσότητα, ίσως να σας πάρει άλλα 100 γραμμάρια αλεύρι. Αν βάλετε για όλες τις χρήσεις , δεν σας εγγυώμαι τίποτα, μην το ρισκάρετε, γιατί εγώ την πάτησα πολλές φορές.

Φυσικά μπορείτε να τα γεμίσετε με ό,τι θέλετε. Η πραλίνα είναι κόλαση !!!

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από cuoco, 27-4-13  
    φοβερή συνταγή την κάνω κι εγώ μόνο που δεν βάζω το χυμό του πορτοκαλιού αλλά ένα παραπάνώ αβγό!
    #
    Σχόλιο από zoikaragiorgou, 3-5-13  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΟΥ.ΤΕΛΕΙΑ!!
    #
    Σχόλιο από damian, 9-5-13  
    Νόστιμο, εύκολο και αφράτο
    #
    Σχόλιο από chrisa45, 10-5-13  
    πηρουνάκι δεν βάζω ακόμα, γιατί μόλις τα έβγαλα από τον φούρνο. θα επιστρέψω μόλις τα δοκιμάσω. πάντως είναι όντως εύκολη συνταγή,γίνεται γρήγορα εμφανισιακά είναι πολύ ωραία και μοσχομυρίζει το σπίτι.
    #
    Σχόλιο από hayat, 19-5-13  
    ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια
    #
    Σχόλιο από spyrme, 13-4-14  
    #
    Σχόλιο από anastasiagioutsi, 9-4-15  
    τα εφτιαξα!!!ειναι τελεια!εφτιαξα πρωτη φορα τσουρεκια και ειχαν μεγαλη επιτυχια!!
    ευχαριστουμε για τη συνταγη!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε ολους!
    #
    Σχόλιο από skamnakstav, 20-4-17  
    Φοβερη συνταγη!!!κ πολυ ευκολη!μπραβο πραγματικα!!πρωτη χρονια μου πετυχαν τα τσουρεκια!σε ευχαριστουμε πολυ!

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από cuoco, 27-4-13  
    φοβερή συνταγή την κάνω κι εγώ μόνο που δεν βάζω το χυμό του πορτοκαλιού αλλά ένα παραπάνώ αβγό!
    #
    Σχόλιο από zoikaragiorgou, 3-5-13  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΟΥ.ΤΕΛΕΙΑ!!
    #
    Σχόλιο από damian, 9-5-13  
    Νόστιμο, εύκολο και αφράτο
    #
    Σχόλιο από chrisa45, 10-5-13  
    πηρουνάκι δεν βάζω ακόμα, γιατί μόλις τα έβγαλα από τον φούρνο. θα επιστρέψω μόλις τα δοκιμάσω. πάντως είναι όντως εύκολη συνταγή,γίνεται γρήγορα εμφανισιακά είναι πολύ ωραία και μοσχομυρίζει το σπίτι.
    #
    Σχόλιο από hayat, 19-5-13  
    ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια
    #
    Σχόλιο από spyrme, 13-4-14  
    #
    Σχόλιο από anastasiagioutsi, 9-4-15  
    τα εφτιαξα!!!ειναι τελεια!εφτιαξα πρωτη φορα τσουρεκια και ειχαν μεγαλη επιτυχια!!
    ευχαριστουμε για τη συνταγη!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε ολους!
    #
    Σχόλιο από skamnakstav, 20-4-17  
    Φοβερη συνταγη!!!κ πολυ ευκολη!μπραβο πραγματικα!!πρωτη χρονια μου πετυχαν τα τσουρεκια!σε ευχαριστουμε πολυ!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο
    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι έθιμα έχουν οι άλλοι λαοί...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια!
    Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρεκάκια δεν ...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών
    Η παράδοση θέλει την Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές ...

    Σχετικές οδηγίες

    Τσουρεκάκια με λιμνούλες και παπάκια
    Προστέθηκε από VICKY B.
    5
           
           
    (6)
    Πασχαλινά τσουρεκάκια μινιατούρες
    Προστέθηκε από k_tz
    4.6667
           
           
    (3)
    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    4.8
           
           
    (10)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Τσουρεκια
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της ΕΛΙΝΑ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της chrisa45
    deserts
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της traveler
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 178 αγαπημένων συνταγών, του/της Πριγκιπισσα
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της NIKI KAROUSOU