hayat
hayat @hayat2613

Τσουρέκι πανεύκολο, πανγρήγορο (δεν υπάρχει τέτοια λέξη!), πεντανόστιμο και αφράτο!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Οπωσδήποτε μόνο αλεύρι για τσουρέκια.Καλύτερο και γρηγορότερο φούσκωμα θα έχετε αν βάλετε το ζυμάρι σκεπασμένο μέσα στο φούρνο στους 50 βαθμούς με μισάνοιχτο το πορτάκι του φούρνου. Οπωσδήποτε μόνο αντιστάσεις και όχι αέρα γιατί θα ξεραθεί.Εάν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για τσουρέκια τότε η συνταγή είναι ακριβέστατη στην ποσότητα, ίσως να σας πάρει άλλα 100 γραμμάρια αλεύρι. Αν βάλετε για όλες τις χρήσεις , δεν σας εγγυώμαι τίποτα, μην το ρισκάρετε, γιατί εγώ την πάτησα πολλές φορές.Φυσικά μπορείτε να τα γεμίσετε με ό,τι θέλετε. Η πραλίνα είναι κόλαση !!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 τσουρέκια κανονικά.
  1. 700 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκια (αποκλειστικά για τσουρέκια, δλδ σκληρό)
  2. 200 γραμμ. ζάχαρη
  3. 200 ml. γάλα
  4. 1 φακελάκι μαγιά ξερή ή ένα κυβάκι νωπή
  5. χυμό και ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
  6. κακουλέ σκόνη 2/3 από το φακελάκι (ή και όλο το φακελάκι για όσους θέλουν πιο έντονη γεύση)
  7. μαχλέπι σκόνη επίσης 2/3 από το φακελάκι (ή και όλο κατά προτίμηση)
  8. 1 κροκάδι με λίγο νερό για την επάλειψη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καταρχήν συγκεντρώνουμε τα υλικά να τα έχουμε μπροστά μας.

  2. 2

    Χλιαρώνουμε το γάλα. Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά, αν είναι κυβάκι την τρίβουμε, ρίχνουμε και μια κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και λίγο απο το αλεύρι μας να γίνει αραιό κουρκούτι. Έτσι πιάνουμε τη μαγιά μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να φουσκώσει.

  3. 3

    Στη συνέχεια, όσο περιμένουμε τη μαγιά μας, βάζουμε μια κατσαρολίτσα στο μάτι της κουζίνα στο πιο χαμηλό και βάζουμε το βούτυρο που είναι ήδη μαλακωμένο έξω από το ψυγείο για να λιώσει. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη μαζί και ανακατεύουμε να ενωθούν.

  4. 4

    Μέσα στο κατατσαρολάκι ρίχνουμε και το ξύσμα, το χυμό και τα κακουλέ, μαχλέπι και ανακατεύουμε.

  5. 5

    Στο τέλος ρίχνουμε μέσα και τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψουν. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 1 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ. ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑ. Αν δείτε ότι είναι πολύ ζεστά αφήστε κατά μέρος για λίγο να χλιαρώσουν.

  6. 6

    Κατόπιν, και αφού έχει φουσκώσει η μαγιά μας, βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και το μείγμα της κατσαρόλας και αφού έχουμε αλευρώσει τα χεράκια μας, ξεκινάμε το ζύμωμα.

  7. 7

    Αφού το ζυμώσουμε καλά, προσέχτε μη σας ξεγελάσει το ζυμάρι και βάλετε πολύ παρανίσιο αλεύρι, αφού λοιπόν το ζυμώσουμε, το αφήνουμε να πολλαπλασιαστεί σε όγκο. Εγώ το παρατάω για κανένα 2ωρο ή και 3ωρο και πάω για καφέ, χι χι. Βέβαια αν βιάζεστε μπορείτε να το αφήσετε και λιγότερο.

  8. 8

    Αφού λοιπόν φουσκώσει εντελώς το παίρνετε και το κόβετε κομμάτια και πλάθετε τσουρέκια οπως σας αρέσουν. Εγώ βγάζω δύο τσουρέκια κανονικά έως μεγάλα με αυτή τη δόση.

  9. 9

    Στη συνέχεια αφήνετε τις πλεξούδες σας να ξαναφουσκώσουν.

  10. 10

    Αφού ξαναφουσκώσουν, ανάβετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ όχι στον αέρα. Τις αλείφετε με το αυγουλάκι αραιωμένο με λίγο γάλα ή νερό και περιμένετε μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος σας.

  11. 11

    Ψηνετε στους 160 στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ή μέχρι το μαχαιράκι που θα βυθίσετε να βγαίνει καθαρό.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

cuoco
cuoco @cook_8483650
φοβερή συνταγή την κάνω κι εγώ μόνο που δεν βάζω το χυμό του πορτοκαλιού αλλά ένα παραπάνώ αβγό!

Από

hayat
hayat @hayat2613
στις