Liza
Liza @cook_220964
Νίκαια,ελλάδα

Ένα πανέμορφο γλύκισμα για όλες τις ώρες!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτή η συνταγή είναι έμπνευση δική μου, βλέποντας σε ζαχαροπλαστείο αυτό το τσουρέκι ( που το έχω δοκιμάσει κατά καιρούς βεβαία) και ντράπηκα να ζητήσω τη συνταγή (και σιγά μη μου τη δίνανε)! Σκέφτηκα να τη φτιάξω. Τα υλικά της ζύμης είναι σχεδόν ίδια με της βασιλόπιτας κρουασάν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 τσουρεκια
  1. Για τη ζύμη
  2. 4 κούπες αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις )
  3. 3 κουταλιές σουπ. ξηρή μαγιά
  4. 1/2 της κούπας ζάχαρη
  5. 1 κουταλάκι γλυκ. αλάτι
  6. 1 1/3 κούπα γάλα χλιαρό
  7. 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
  8. 1/2 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη
  9. 1/3 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη
  10. 1/2 φλιτζάνι τσαγ. Τριμμένο καρύδι
  11. 1 αυγό χτυπιμένο με 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη (για το άλειμμα)
  12. Αμύγδαλα φιλέ (για το στόλισμα)
  13. Για τη γέμιση
  14. 1 βαζάκι μερέντα φουντουκιού (ή την μαμομερέντα)
  15. Για το σιρόπι
  16. 2 1/2 ποτήρια νερό
  17. 2 φλιτζ. τσαγ. Ζάχαρη
  18. 2 γεμάτες κουταλιές μέλι
  19. 1 σφινάκι κονιάκ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μετά ρίχνουμε το χλιαρό γάλα ενώ ανακατεύουμε, το βούτυρο, τα δυο αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το τριμμένο καρύδι. Ζυμώνουμε βάζοντας λίγο αλεύρι παραπάνω αν χρειαστεί μέχρι να γίνει μια ζυμη απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.

  2. 2

    Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μία πετσέτα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά.

  3. 3

    Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δυο μέρη και πλέκουμε δυο κοτσίδες και τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο με το φούρνο κλειστό κρατώντας την θερμοκρασία που είχε από πριν για να φουσκώσουν.

  4. 4

    Μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει με ζάχαρη και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και ξανά αλείφουμε ελαφρά με το αυγό.

  5. 5

    Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

  6. 6

    Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά για να μην διαλυθούν με το κόψιμο. Ωσότου αυτά κρυώνουν ετοιμάζουμε το σιρόπι. (καλό είναι να τα αφήσουμε ένα βράδυ να κρυώσουν καλά).

  7. 7

    Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει κάπως (όχι πολύ). Κατεβάζοντας το από τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ.

  8. 8

    Ανοίγουμε στη μέση το κάθε τσουρέκι και το αλείφουμε με μερέντα. Αφού έχουμε έτοιμο ζεστό το σιρόπι, ξαναβάζουμε στο ταψί χωρίς το αντικολλητικό χαρτί τα τσουρέκια και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (16)

Amanda
Amanda @AmandasCooking
Μπράβο σου Φουντουκίτσα μου! Κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ (μοιάζουν πολύ οι συνταγές μας) και....ναι, είναι σκέτη τρέεεεελαααα! :-)

Από

Liza
Liza @cook_220964
στις
Νίκαια,ελλάδα