Τσουρέκι με την βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή
Ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή χωρίς πολύ κόπο και με καταπληκτικά αποτελέσματα. Το τσουρέκι αυτό μοιάζει με αυτά που αγοράζουμε στους φούρνους έχει δηλαδή ίνες και είναι πανεύκολο στην εκτέλεση. Δεν ασχολούμαι πάνω από 15 λεπτά σε συνολικό χρόνο για την παρασκευή τους.
Λίγα μυστικά ακόμα
Επειδή πολλές φορές αποφασίζω τελευταία στιγμή να φτιάξω τα τσουρέκια και για να μην περιμένω τα υλικά να πάρουν θερμοκρασία δωματίου, βάζω το γάλα με την μαργαρίνη σε κομματάκια σε ένα μεταλλικό δοχείο και τα αφήνω για λίγα λεπτά μέσα σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό έτσι ώστε να μαλακώσει η μαργαρίνη και να γίνει χλιαρό το γάλα. Στο ίδιο δοχείο αφού το αδειάσω στον αρτοπαρασκευαστή, χτυπάω και τα αυγά και να βάζω και αυτά για λίγο στο ζεστό νερό (προσοχή μην ψηθούν) Για να κάνω σκόνη την μαστίχα και το μαχλέπι τα βάζω μαζί με την ζάχαρη στο μουλτί και τα κονιοποιώ (σε αυτή την περίπτωση βάζω 1,5 με 2 κ.γ από το κάθε υλικό) και επειδή είμαι καλονοικοκυρά-) και όταν αλείφω το αυγό στις ζύμες πάντα μου ξεφουσκώνουν, βάζω για λίγη ώρα τα τσουρέκια στον φούρνο έτσι ώστε να μισο ψηθούν, βασικά να στερεοποιηθούν θα έλεγα και μετά τα περνάω με το αραιωμένο κροκάδι και τα πασπαλίζω με το φιλέ η συνταγή βγάζει δύο τσουρέκια λίγο πάνω από 500 γρ. το καθένα
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνουμε το γάλα, την μαργαρίνη σε κομματάκια, τα αυγά (χτυπημένα λίγο) την ζάχαρη. την μαστίχα το μαχλέπι, την βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι στον αρτοπαρασκευαστή (με αυτή την σειρά).
-
2
Μετά ρίχνουμε το αλεύρι έτσι ώστε να σκεπάσει όλο τον κάδο, το απλώνουμε λίγο αν χρειάζεται (αυτό που θέλουμε είναι να μην βραχεί η μαγιά από την αρχή) και στο τέλος ρίχνουμε την μαγιά.
-
3
Βάζουμε το πρόγραμμα για ζύμωμα και φούσκωμα (κρατάει περίπου 130 με 150 λεπτά ανάλογα τον αρτοπαρασκευαστή) και αφήνουμε το μηχάνημα να κάνει το πρώτο φούσκωμα. Αν το ξεχάσετε και μείνει παραπάνω δεν πειράζει, ίσα ίσα θα φουσκώσει περισσότερο, προσοχή μόνο να μην ξεχειλίσει από τον κάδο η ζύμη.
-
4
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 40 με 50 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο) και τοποθετούμε μέσα στον πάτο ένα μεταλλικό δοχείο με βραστό νερό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα για φούσκωμα που έχει ο φούρνος μας.
-
5
Με τα χέρια μας περασμένα στο αλεύρι, αφαιρούμε την ζύμη από τον κάδο και την μεταφέρουμε στο σημείο που θα την πλάσουμε, αν κολλάει πολύ αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη.
-
6
Ανοίγουμε την ζύμη σε κορδόνια, γύρω στο ένα μέτρο το ένα και φτιάχνουμε τα σαλιγκάρια μας ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.
-
7
Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε δύο στρογγυλά ταψιά, αφού τα στρώσουμε με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε στον φούρνο, τα αφήνουμε περίπου 30 λεπτά ή όσο χρόνο πάρει για να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
-
8
Αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με αμυγδαλόψιχα φιλέ αν θέλετε.
-
9
Αφαιρούμε το δοχείο με το νερό από τον πάτο του φούρνου και ψήνουμε τα τσουρέκια μας στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν το σωστό χρώμα.
Σχόλια (28)