MamaKiki
MamaKiki @cook_8451592

Όπως λέει και ο τίτλος "Super Αφράτο". Αφού συνδύασα διάφορες συνταγές και υλικά, τελικά κατέληξα σε αυτό το τσουρέκι. Αξίζει κάθε ώρα αναμονής.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή στα εξής για καλύτερα αποτελέσματαΕάν δεν έχουμε σκόνη μαχλεπιού, μαστίχας και γλυκάνισου, τα χτυπάμε είτε ένα – ένα στο γουδί με λίγη ζάχαρη για να μην κολλάει στα τοιχώματα, είτε όλα μαζί (και το κάρδαμο) με 3 κ.σ. από τη ζάχαρη των υγρών, στο multi.Τη μαστίχα πριν τη κόψετε, βάλτε τη για περίπου 10 λεπτά στην κατάψυξη. Προσοχή μην βάλετε πολύ μαστίχα, γιατί τα τσουρέκια σας θα πικρίζουν.Όχι πολύ αλεύρωμα στο πλάσιμο.Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό, βάλτε το περίπου 10-15 λεπτά πριν τα βγάλετε απ’ τον φούρνο, όταν η ζύμη είναι ακόμη ελαστική.Ο κρόκος που θα αλείψετε τα τσουρέκια να είναι καλά ανακατεμένος με μια – δύο κουταλιές νερό. Να κάνετε μόνο ένα ελαφρύ πέρασμα μ’ ένα πινελάκι πάνω από το τσουρέκι γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος θα αρπάξει το αυγό και θα μαυρίσει ενώ το τσουρέκι θα είναι ακόμα άψητο.Εάν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, μόλις κρυώσουν τα τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη ή τα βάζετε σε πολυμπαγκ, τα κλείνετε καλά και τα φυλάτε στην κατάψυξη. Τα βγάζετε μισή ώρα πριν τα θελήσετε και είναι σαν να τα έχετε μόλις ψήσει.Μπορείτε επίσης, για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα, να ψήσετε τα τσουρέκια μέσα σε μακρόστενες φόρμες του κέικ. Έτσι δεν απλώνουν και γίνονται πιο όμορφα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
3-4 τσουρέκια
  1. 100 gr μαγιά νωπή ή 4 φακελάκια ξηρή (καλύτερα αποτελέσματα έχουμε με τη νωπή)
  2. 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  3. 1 κ.σ. λάδι (σπορέλαιο)
  4. 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  5. 1/2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη ή 1 κ.γ. σε ολόκληρο
  6. 1/2 κ.γ μαστίχα σε σκόνη ή 1 κ.γ. (όχι γεμάτη) σε σταγόνες
  7. 1/2 κ.γ γλυκάνισο σε σκόνη ή 1 κ.γ. σε ολόκληρο
  8. 2 σποράκια κάρδαμο (το ανοίγουμε και χρησιμοποιούμε μόνο τα σποράκια του)
  9. 1/2 κ.γ. αλάτι
  10. 1/2 φλιτζάνι καυτό γάλα
  11. 1 κιλό (και λίγο ακόμη) αλεύρι σκληρό (κατά προτίμηση robin hood)
  12. 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ζεστό (ανάλατο)
  13. ξύσμα από μισό πορτοκάλι (προαιρετικά)
  14. Για το τελείωμα
  15. λίγα αμύγδαλα φιλέ και 1 κρόκο αυγού για επάλειψη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 40 βαθμούς.

  2. 2

    Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την μαγιά, με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι (το παίρνουμε από το 1 κιλό που έχουμε για το ζύμωμα) μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

  3. 3

    Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να “μπει” η μαγιά μας.

  4. 4

    Όταν είναι έτοιμη η μαγιά ξεκινάμε να φτιάξουμε την ζύμη. Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το γλυκάνισο, το κάρδαμο, το αλάτι, το γάλα καυτό και ανακατεύουμε με τα χέρια.

  5. 5

    Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα ζουλώντας τους κρόκους με το χέρι μας για να σπάσουν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

  6. 6

    Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών σε αυτό της μαγιάς και ανακατεύουμε πάλι.

  7. 7

    Ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να υγραθεί όλο.

  8. 8

    Τέλος ρίχνουμε σιγά – σιγά το βούτυρο ζεστό (όσο αντέχει το χέρι μας) και αναδιπλώνουμε τη ζύμη ώσπου να πάρει όλο το βούτυρο.

  9. 9

    Στην περίπτωση που έχουμε ρίξει όλο το πακέτο το αλεύρι και η ζύμη δεν πλάθεται, προσθέτουμε και άλλο, λίγο – λίγο, ζυμώνοντας μαλακά για να μην ξεφουσκώσει η ζύμη μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.

  10. 10

    Βάζουμε λίγο χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια της λεκάνης (για να μην κολλήσει η ζύμη, όταν θα φουσκώσει, στο ύφασμα που την έχουμε τυλίξει), τη σκεπάζουμε με ένα χοντρό ύφασμα ή διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε πάλι στο φούρνο, που δεν έχουμε κλείσει, στους 40 βαθμούς ώσπου να φουσκώσει η ζύμη. Την αφήνουμε στο φούρνο γύρω στις 3 ώρες.

  11. 11

    Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και πλάθουμε τσουρέκια της αρεσκείας μας (εγώ έφτιαξα και κάποια με μερέντα στην μέση).

  12. 12

    Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο, πάλι στους 40 βαθμούς, για να ξαναφουσκώσουν. Δεν τα σκεπάζουμε για να τα αφήσουμε να φουσκώσουν όσο γίνεται περισσότερο.

  13. 13

    Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει με λίγο νερό και ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα φιλέ.

  14. 14

    Σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο βάζουμε τα τσουρέκια, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο (εδώ προσοχή να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο στα τσουρέκια γιατί θα κολλήσει επάνω τους και θα τα χαλάσει) στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, στους 200 βαθμούς, για 10 λεπτά στην πρώτη σκάλα από κάτω.

  15. 15

    Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε την φωτιά στους 180 και στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Δεν τα ψήνουμε πολύ γιατί στεγνώνουν και δεν είναι αφράτα.

  16. 16

    Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν ή τρώμε αμέσως.

Αντιδράσεις

Σχόλια (22)

ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ @cook_9408134
Πολύ ωραίο το τσουρέκι, το εψησα μόνο στον αερα 160β. για 30λεπτα

Από

MamaKiki
MamaKiki @cook_8451592
στις
http://ksfondantcakes.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/KsfondantCakes
Δες περισσότερα