Τσουρέκια 3

Bαθμολογία: 4
       
 
1 ψήφοι
,

Περιγραφή

Πασχαλινά τσουρέκια της φίλης μου της Μαρίας.

Τσουρέκια 3

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό (για τσουρέκια)
  • 125 γραμμάρια βούτυρο
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια γάλα
  • 4 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
  • 4-5 κουκουτσάκια μαστίχας Χίου
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κρόκο αυγού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Τσουρέκια
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με βίντεο
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 7 ώ (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Το αλεύρι πάντα το ζυγίζουμε για να είναι 1 κιλό.
  2. Ρίχνουμε την ξερή μαγιά όπως είναι και τα αρωματικά μου.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το γάλα.
  4. Ενσωματώνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύω.
  5. Σε ένα πιάτο έχω χτυπήσει ελαφρώς τα αυγά και τα προσθέτω και αυτά στη ζύμη. Αφού ζυμώσω και το αλεύρι απορροφήσει όλα τα υγρά η ζύμη θα κολλάει. ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ!
  6. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και με λίγο ελαιόλαδο θα ξεκολλήσουμε όση ζύμη έχουμε στα χέρια μας και θα μαζέψουμε τη ζύμη γύρω από το σκεύος μας βρέχοντας την σπάτουλα με λίγο απλό ελαιόλαδο.
  7. Αφού λοιπόν έχουμε τελειώσει το ζύμωμα σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα την λεκάνη μας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Ιδανική ώρα για να το αφήσουμε είναι οι 6 ώρες. Οπότε κάντε τα ένα πρωί που δεν σκοπεύετε να βγείτε από το σπίτι και το απογευματάκι θα έχετε έτοιμο τσουρεκάκι μαζί με τον καφέ σας!!
  8. Μετά το πέρας των ωρών του φουσκώματος βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες. Τα αφήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για άλλη μια ώρα περίπου (μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο).
  9. Προσθέτουμε λίγο νερό στον κρόκο αυγού και πασαλείφουμε τα τσουρέκια μας. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 200 για 15 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μυστικά είναι τα εξής:

Η κατάλληλη θερμοκρασία των υγρών υλικών μου. Όσον αφορά το βούτυρο που έχουμε λιώσει με τη ζάχαρη και το γάλα για να ξέρουμε ότι έχει φθάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το δάχτυλο μας στο κατσαρολάκι και αφού μετρήσουμε έως το δέκα και δεν έχουμε καεί, είναι κατάλληλο να το ρίξουμε στο μείγμα του αλευριού.

Άλλο μυστικό είναι το ζυγισμένο αλεύρι και ότι δεν προσθέτουμε άλλο όταν τελειώσουμε το ζύμωμα παρά μόνο στο πλάσιμο λιγάκι.

Και το τρίτο και τελευταίο που ισχύει σε όλες τις συνταγές τα υλικά μας γενικότερα πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στα αυγά.

Περιμένω εντυπώσεις.

Σχετικές συνταγές

    3 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 27-4-16  
    Δεν θα βαθμολογήσω ακόμα γιατί λόγω νηστείας, ίσα που έφαγα μια μπουκιά προχθές, όσο ήταν ακόμα ζεστά, για να μην τα δώσω χωρίς να έχω δοκιμάσει. Επειδή όμως κάποιος ίσως θέλει να τα δοκιμάσει, να πω τα εξής: επειδή βαριέμαι τα ζυμωματα, το ζυμωμα το έκανα στον αρτοπαρασκευαστή. Η ζυμη πενταπλασιάστηκε,μου ξεχείλισε και από την μεγάλη κατσαρόλα μου, και όσο ήταν άψητη, είχε μπόλικες ίνες. Ίνες είχε και όταν ψήθηκε, αλλά όχι τόσες πολλές. Με δυσκόλεψε λίγο στο πλάσιμο γιατί ήταν πολύ μαλακιά η ζύμη και το φοβηθηκα το περισσότερο αλεύρι. Το εντυπωσιακό είναι ότι 2 μέρες μετά που έχω αφήσει ένα τσουρεκάκι έξω τυλιγμένο σε σελοφάν (τα υπόλοιπα τα έβαλα καταψυξη, θα τα βγαλω πιο κοντα στο Πάσχα), είναι πενταμάλακο. Αυτό μου συμβαίνει πρώτη φορά με δικό μου σπιτικό τσουρέκι. Αφρός μιλάμε. Το μόνο κακό είναι ότι έβαλα (όπως κάνω πάντα) την ελάχιστη ζάχαρη 250 γρ. γιατί μου αρέσουν άγλυκα, αλλά μου παραβγήκαν άγλυκα, σε σημείο να μπορούσαν να συνοδεύσουν και αλμυρό. Δεν ξέρω αν φταίει που ξέμεινα από κρυσταλλική ζάχαρη και έβαλα άχνη, υπέθεσα ότι δεν θα έχει διαφορά η γλύκα. Την άλλη φορά θα έβαζα κανονικά την ποσότητα της ζάχαρης που λεει η συνταγή. Περισσότερες πληροφορίες και βαθμολογία από την Κυριακή, που θα τα δοκιμάσουμε κανονικά!
    #
    Σχόλιο από petroskavala, 27-4-16  
    Περιμένουμε λοιπόν και την Κυριακή για την Βαθμολογία !! Η αλήθεια είναι πως βγαίνουν πραγματικά μαλακά !! αυτό εξαρτάτε και από το πόσο καλά το έχουμε αφήσει να φουσκώσει ( θέλει υπομονή ) !! Καλό Πάσχα σε όλους με καλό φαγητό !!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-5-16  
    Λοιπόν, νοστιμοτατα, κρύα ήταν λίγο πιο γλυκά, αλλά χρειάστηκαν και λίγο γλάσο από πάνω για να έρθουν να γλυκάνουν. Έμειναν αφράτα και μαλακά για μέρες, αλλά μέσα δεν είχαν όλα κλωστές. Ίσως έφταιγε κάτι στο ζύμωμά μου. Θα τα ξαναφτιάξω σίγουρα, μέχρι να έρθουν εκεί που τα θέλω!

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 27-4-16  
    Δεν θα βαθμολογήσω ακόμα γιατί λόγω νηστείας, ίσα που έφαγα μια μπουκιά προχθές, όσο ήταν ακόμα ζεστά, για να μην τα δώσω χωρίς να έχω δοκιμάσει. Επειδή όμως κάποιος ίσως θέλει να τα δοκιμάσει, να πω τα εξής: επειδή βαριέμαι τα ζυμωματα, το ζυμωμα το έκανα στον αρτοπαρασκευαστή. Η ζυμη πενταπλασιάστηκε,μου ξεχείλισε και από την μεγάλη κατσαρόλα μου, και όσο ήταν άψητη, είχε μπόλικες ίνες. Ίνες είχε και όταν ψήθηκε, αλλά όχι τόσες πολλές. Με δυσκόλεψε λίγο στο πλάσιμο γιατί ήταν πολύ μαλακιά η ζύμη και το φοβηθηκα το περισσότερο αλεύρι. Το εντυπωσιακό είναι ότι 2 μέρες μετά που έχω αφήσει ένα τσουρεκάκι έξω τυλιγμένο σε σελοφάν (τα υπόλοιπα τα έβαλα καταψυξη, θα τα βγαλω πιο κοντα στο Πάσχα), είναι πενταμάλακο. Αυτό μου συμβαίνει πρώτη φορά με δικό μου σπιτικό τσουρέκι. Αφρός μιλάμε. Το μόνο κακό είναι ότι έβαλα (όπως κάνω πάντα) την ελάχιστη ζάχαρη 250 γρ. γιατί μου αρέσουν άγλυκα, αλλά μου παραβγήκαν άγλυκα, σε σημείο να μπορούσαν να συνοδεύσουν και αλμυρό. Δεν ξέρω αν φταίει που ξέμεινα από κρυσταλλική ζάχαρη και έβαλα άχνη, υπέθεσα ότι δεν θα έχει διαφορά η γλύκα. Την άλλη φορά θα έβαζα κανονικά την ποσότητα της ζάχαρης που λεει η συνταγή. Περισσότερες πληροφορίες και βαθμολογία από την Κυριακή, που θα τα δοκιμάσουμε κανονικά!
    #
    Σχόλιο από petroskavala, 27-4-16  
    Περιμένουμε λοιπόν και την Κυριακή για την Βαθμολογία !! Η αλήθεια είναι πως βγαίνουν πραγματικά μαλακά !! αυτό εξαρτάτε και από το πόσο καλά το έχουμε αφήσει να φουσκώσει ( θέλει υπομονή ) !! Καλό Πάσχα σε όλους με καλό φαγητό !!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-5-16  
    Λοιπόν, νοστιμοτατα, κρύα ήταν λίγο πιο γλυκά, αλλά χρειάστηκαν και λίγο γλάσο από πάνω για να έρθουν να γλυκάνουν. Έμειναν αφράτα και μαλακά για μέρες, αλλά μέσα δεν είχαν όλα κλωστές. Ίσως έφταιγε κάτι στο ζύμωμά μου. Θα τα ξαναφτιάξω σίγουρα, μέχρι να έρθουν εκεί που τα θέλω!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών
    Η παράδοση θέλει την Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια!
    Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρεκάκια δεν ...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...

    Σχετικές οδηγίες

    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    4.8
           
           
    (10)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    πασχαλινες συνταγές
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της chara06
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της T.C.G.
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 149 αγαπημένων συνταγών, του/της jenyjj
    Τσουρεκια
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της ΕΛΙΝΑ