Τσουρέκια πορτοκαλιού
Εύκολα τσουρέκια με έντονη γεύση πορτοκαλιού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χυλό πορτοκαλιού, το αντικαθιστούμε με 1/3 της κούπας χυμό πορτοκάλι και λίγο ξύσμα. Αν θέλουμε μπορούμε επίσης να κάνουμε τα τσουρέκια γεμιστά με μαρμελάδα, σοκολάτα ή πραλίνα φουντουκιού.
Υλικά
-
4 1/2 φλ. αλεύρι για τσουρέκι
-
50 γρ. μαγιά
-
2 μικρά πορτοκάλια (χτυπημένα στο μούλτι σαν χυλός)
-
175 γρ. βούτυρο
-
3/4 φλ. ζάχαρη
-
2/3 φλ. γάλα
-
2 αυγά
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 βανίλια
-
2 κρόκους αυγών (για επάλειψη)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζεσταίνουμε το γάλα και μέσα σε αυτό λιώνουμε την μαγιά. Στο μίγμα, ανακατεύουμε το 1/4 του φλυτζανιού της ζάχαρης και μια κούπα αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
-
2
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μούλτι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει χυλός. Αν είναι πολύ πηχτός προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι ακόμα. Μετράμε μισή κούπα.
-
3
Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τη μισή κούπα πορτοκάλι, το αλάτι και την βανίλια. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
-
4
Προσθέτουμε στο χυλό της μαγιάς το μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά βάζουμε μια το αλεύρι και μια το βούτυρο ζυμώνοντας δυνατά. Προσέχουμε η ζύμη μας να γίνει αφράτη και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης. Γι’ αυτό και βάζουμε το αλεύρι λίγο λίγο.
-
5
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 - 2 ώρες μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αφού γίνει αυτό, χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και πλάθουμε δυο τσουρέκια στο επιθυμητό σχήμα. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσουν.
-
6
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Χτυπάμε τους δυο κρόκους με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών προσεχτικά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο ή την ζάχαρη ή το σουσάμι.
-
7
Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια