Τζιγεροσαρμάδες από τη Μακεδονία

Bαθμολογία: 4.5
       
 
6 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ειναι ενα πιατο για τους μερακληδες, σηκωνει καλο κρασακι, αλλα μπορουμε να το θεωρησουμε και για κυριως πιατο. Το συνηθιζουμε σε μια γιορτη, πασχα, χριστουγεννα κ.λ.π
Τζιγεροσαρμάδες  από τη Μακεδονία
photo: ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 Συκωταριες αρνισιες
  • σκεπη απο 2 αρνια (μπολι ή πανα)
  • 3 αυγα (μεσα)
  • 1 αυγο μονο ο κροκος (για το αλειμα)
  • 2 ματσακια φρεσκα κρεμμυδακια
  • 1 κρεμμυδι ξερο μετριο
  • 1 κουπα ρυζι καρολινα
  • αλατι-πιπερι
  • ανιθο
  • λιγο λαδι για το σωταρισμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αρνί - Κατσίκι
Σερβίρει: 6 ατομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεματιζουμε τις συκωταριες και τις ψιλοκοβουμε σε μεγεθος φουντουκιου.
  2. Σωταρουμε τα ψιλοκομμενα κρεμμυδακια και το ξερο κρεμμυδι με το λαδι.
  3. Ριχνουμε και τις συκωταριες τα σωταρουμε μαζι, ριχνουμε το ρυζι, τον ανιθο, αλατι, πιπερι και οταν σωταριστουν καλα ολα μαζι τραβαμε απο τη φωτια και ριχνουμε τα 3 αυγα, ελαφρως κτυπημενα, και ανακατευουμε καλα.
  4. Γεμιζουμε τις σκεπες (αφου τις εχουμε κοψει σε μεγεθος χαρτομαντηλου) με το μειγμα και τις κλεινουμε ενωνοντας τις ακρες.
  5. Τα βαζουμε σ'ενα ταψι (οχι λαδωμενο) με τις ακρες προς τα κατω.
  6. Αφου αλειψουμε τους τζιγεροσαρμαδες με τον κροκο αυγου τα βαζουμε στο φουρνο μεχρι να ροδοκοκκινισουν σε σιγανο φουρνο στους 100 βαθμους περιπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ψηνουμε σε σιγανο φουρνο γιατι πρεπει να λιωσει το λιπος απο τις σκεπες. Κατα διαστηματα πεταμε απο το ταψι το λιπος που εχει βγαλει.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από Στέφη, 11-4-08  
    Υπέροχο φαγητό!! Το κάνω κάθε Πάσχα!! Οταν το κάνω,ανοίγω την κομμένη σκέπη και την απλώνω σε ένα μικρό μπολάκι,και εκεί μέσα μετά τοποθετώ την γέμιση.Το κλείνω κανονικά και γυρίζω τον τζιγεροσαρμά στο ταψί από το μπολ! Ετσι κρατάει ένα πολύ ωραίο στρογγυλό σχήμα!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 11-4-08  
    Αχ ρε sirilo ,τι μου κανεις ,με τους σαρμαδες σου,με επνιξε η νοσταλγια των παιδικων μου χρονων .Μικρασιατικη συνταγη περα ως περα .Αυτοι ειναι σαρμαδες .
    #
    Σχόλιο από sirilo, 11-4-08  
    Στεφη ετσι τους τυλιξα και γω φετος τα Χριστουγεννα και βγηκαν τελειο σχημα.ολοι ιδιοι.
    #
    Σχόλιο από voula, 12-4-08  
    Τελειο φαγητο. Γιατιομως το κανουμε μόνο το Πάσχα ? Τεριαζει πολύ με τζατζικι ή απλώς γιαουρτι .
    #
    Σχόλιο από NTINA, 13-4-08  
    Δοκιμαστε να το κανετε και σε ταψι,σαν πιτα .Δηλ μπολια γεμμιση μπολια .Μονο που θελει λιγο φρυγανια στη περιπτωση αυτη ,για τα υγρα.Ειναι ακρως παχυντικο να πω ,αλλα πεντανοστιμο
    #
    Σχόλιο από VOULA_35, 27-5-08  
    η μαμά μου τους κάνει λίγο διαφορετικούς και κουρουκλίδικους. Δεν βάζει στη γέμιση αυγά ούτε τους αλείφει με κρόκο και αντί για άνιθο βάζει φρέσκο δυόσμο.
    αφού ψηθούν αδείαζει όλο το λίπος χτυπάει 1 κιλό γιαούρτι κατά προτείμηση πρόβειο με 5-6 αυγά και περιχύνει το ταψί με τους τζιγεροσαρμάδες, το βάζει στο φούρνο μέχρι να σφήξει το γιαούρτι.
    Ετσι γίνονται πεντανόστιμοι
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 4-4-10  
    Έτσι τους φτιάχνω, μόνο που αντί για άνιθο βάζω δυόσμο φρέσκο και δεν βάζω κρεμμύδι ξερό!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 5-4-10  
    ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ μου,ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    Το ξερο κρεμμυδι του δινει μια αλλη γευση μοναδικη.
    Αλλα οπως βλεπεις στην συνταγη μου βαζω και φρεσκα κρεμμυδακια.
    Οσο για τον ανιθο τον προτιμω πιο πολυ,με την αρνισια γεμιση.
    Πιστευω πως του ταιριαζει καλυτερα.
    Αλλα γουστα ειναι αυτα.
    Οπως και να τους φαει κανεις,ειναι φανταστικη στην γευση τους.
    #
    Σχόλιο από kikibebe2, 2-7-11  
    τρελένομαι για τζιεροσαρμάδες!!!τους κάνω και εγώ το κάθε Πάσχα μόνο που δεν βάζω αυγά βάζω φρέσκο κρεμμυδάκι και αλείβω με ασπράδι που έχω ανακατέψει με λίγη πάπρικα και έτσι πέρνουν ωραίο χρώμα και γίνονται κριτσανιστοί κριτσανιστοί!!!!μιάμ μιάμ!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 4-7-11  
    kikibebe2 μου σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες,οσο για φρεσκο κρεμμυδακι,οπως βλεπεις στην συνταγη μου ειναι πολυ περισσοτερα απο το ξερο.
    Και ποιος δεν τρελλενεται για τους τζιγεροσαρμαδες,οποιος δοκιμασει μια φορα μετα γινεται ο αγαπημενος του μεζες.
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!
    #
    Σχόλιο από eirini1976, 21-4-12  
    #
    Σχόλιο από sirilo, 22-4-12  
    eirini1976 Χριστος Ανεστη και Χρονια Πολλα
    Σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες.
    Με ξεσηκωσες τωρα και θαθελα ναχα ενα τζιγκεροσαρμα.
    φιλια.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 22-4-12  
    ειναι πολυ νοστιμα πραγματικα τα εφτιαξα το πασχα και ξεχασα να τα βγαλω φωτογραφια για να τα ανεβασω στην συνταγη
    #
    Σχόλιο από sirilo, 22-4-12  
    Σουλτάνα μου Χριστος Ανεστη.
    Τι να λεμε τωρα?
    Η γευση τους σε απογειωνουν.
    Σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες.

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Στέφη, 11-4-08  
    Υπέροχο φαγητό!! Το κάνω κάθε Πάσχα!! Οταν το κάνω,ανοίγω την κομμένη σκέπη και την απλώνω σε ένα μικρό μπολάκι,και εκεί μέσα μετά τοποθετώ την γέμιση.Το κλείνω κανονικά και γυρίζω τον τζιγεροσαρμά στο ταψί από το μπολ! Ετσι κρατάει ένα πολύ ωραίο στρογγυλό σχήμα!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 11-4-08  
    Αχ ρε sirilo ,τι μου κανεις ,με τους σαρμαδες σου,με επνιξε η νοσταλγια των παιδικων μου χρονων .Μικρασιατικη συνταγη περα ως περα .Αυτοι ειναι σαρμαδες .
    #
    Σχόλιο από sirilo, 11-4-08  
    Στεφη ετσι τους τυλιξα και γω φετος τα Χριστουγεννα και βγηκαν τελειο σχημα.ολοι ιδιοι.
    #
    Σχόλιο από voula, 12-4-08  
    Τελειο φαγητο. Γιατιομως το κανουμε μόνο το Πάσχα ? Τεριαζει πολύ με τζατζικι ή απλώς γιαουρτι .
    #
    Σχόλιο από NTINA, 13-4-08  
    Δοκιμαστε να το κανετε και σε ταψι,σαν πιτα .Δηλ μπολια γεμμιση μπολια .Μονο που θελει λιγο φρυγανια στη περιπτωση αυτη ,για τα υγρα.Ειναι ακρως παχυντικο να πω ,αλλα πεντανοστιμο
    #
    Σχόλιο από VOULA_35, 27-5-08  
    η μαμά μου τους κάνει λίγο διαφορετικούς και κουρουκλίδικους. Δεν βάζει στη γέμιση αυγά ούτε τους αλείφει με κρόκο και αντί για άνιθο βάζει φρέσκο δυόσμο.
    αφού ψηθούν αδείαζει όλο το λίπος χτυπάει 1 κιλό γιαούρτι κατά προτείμηση πρόβειο με 5-6 αυγά και περιχύνει το ταψί με τους τζιγεροσαρμάδες, το βάζει στο φούρνο μέχρι να σφήξει το γιαούρτι.
    Ετσι γίνονται πεντανόστιμοι
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 4-4-10  
    Έτσι τους φτιάχνω, μόνο που αντί για άνιθο βάζω δυόσμο φρέσκο και δεν βάζω κρεμμύδι ξερό!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 5-4-10  
    ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ μου,ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    Το ξερο κρεμμυδι του δινει μια αλλη γευση μοναδικη.
    Αλλα οπως βλεπεις στην συνταγη μου βαζω και φρεσκα κρεμμυδακια.
    Οσο για τον ανιθο τον προτιμω πιο πολυ,με την αρνισια γεμιση.
    Πιστευω πως του ταιριαζει καλυτερα.
    Αλλα γουστα ειναι αυτα.
    Οπως και να τους φαει κανεις,ειναι φανταστικη στην γευση τους.
    #
    Σχόλιο από kikibebe2, 2-7-11  
    τρελένομαι για τζιεροσαρμάδες!!!τους κάνω και εγώ το κάθε Πάσχα μόνο που δεν βάζω αυγά βάζω φρέσκο κρεμμυδάκι και αλείβω με ασπράδι που έχω ανακατέψει με λίγη πάπρικα και έτσι πέρνουν ωραίο χρώμα και γίνονται κριτσανιστοί κριτσανιστοί!!!!μιάμ μιάμ!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 4-7-11  
    kikibebe2 μου σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες,οσο για φρεσκο κρεμμυδακι,οπως βλεπεις στην συνταγη μου ειναι πολυ περισσοτερα απο το ξερο.
    Και ποιος δεν τρελλενεται για τους τζιγεροσαρμαδες,οποιος δοκιμασει μια φορα μετα γινεται ο αγαπημενος του μεζες.
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!
    #
    Σχόλιο από eirini1976, 21-4-12  
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 22-4-12  
    ειναι πολυ νοστιμα πραγματικα τα εφτιαξα το πασχα και ξεχασα να τα βγαλω φωτογραφια για να τα ανεβασω στην συνταγη

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από sirilo, 22-4-12  
    eirini1976 Χριστος Ανεστη και Χρονια Πολλα
    Σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες.
    Με ξεσηκωσες τωρα και θαθελα ναχα ενα τζιγκεροσαρμα.
    φιλια.
    #
    Σχόλιο από sirilo, 22-4-12  
    Σουλτάνα μου Χριστος Ανεστη.
    Τι να λεμε τωρα?
    Η γευση τους σε απογειωνουν.
    Σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...

    Σχετικές οδηγίες

    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    4.8
           
           
    (10)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 97 αγαπημένων συνταγών, του/της eirini_d
    Τσικνοπέμπτη
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    κρέας
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της trini75
    Κυρίως πιάτα-Φαγητά διάφορα.
    Ένα βιβλίο 283 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της marieblue