κύρια φωτογραφία συνταγής Voulez-vous “frapper” avec moi ce soir ?
ggr
ggr @george
Athens

Μία και σαράντα εννέα. Το πρωί. Μιάς Κυριακής που σε λίγες ώρες θα ξημερώσει. Μιας φθινοπωρινής Κυριακής.Είναι ωραίο να ξέρεις πως κάποιος εκεί έξω, πέρα από τα σκοτάδια του δρόμου, προσπαθεί να δέσει με επιτυχία μία περίτεχνη σάλτσα. Ή κάποια άλλη τελειώνει μία ταπεινή σούπα για τον σύζυγο που επιστρέφει πεινασμένος από τη βάρδια του. Και μια φοιτητοπαρέα έχει μόλις καθίσει μπροστά σε μια γαβάθα ζεστών μακαρονιών. Τι κι αν δεν έχουν να τους ρίξουν κάτι από πάνω... Έχουν τα νιάτα τους αυτοί...Κι’ εγώ; Εγώ ψάχνω για... ένα τίτλο. Και μια δικαιολογία για αυτό που ετοιμάζω. Δεν είναι, δα, και κατακαλόκαιρο, δεν είναι καυτός ο ήλιος, τι να κάνω, σαν καλός διαφημιστής, για να το προμοτάρω;... Για να δούμε...Έχετε διάθεση για κάτι υγιεινό και δροσιστικό και, ταυτόχρονα, να αδειάσετε το ψυγείο; Ή, καλύτερα, θέλετε να περισώσετε φρούτα και λαχανικά που είναι σε μία κατάσταση έτοιμα να αυτοκτονήσουν μόνο και μόνο για να βγουν από τα συρτάρια του;; Τότε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα “frullato”!!Ένα frullato με κομματάκια φρούτα, να το φας με το κουτάλι !Όσο για τον τίτλο... Από μόνος του τα λέει όλα (νομίζω). “Voulez-vous frapper avec moi ce soir”; Η “βαρεμένη” απόλαυση!! Οποιαδήποτε ομοιότητα με άλλες "εκτελέσεις”, όπως ας πούμε αυτή εδώ καμμία σχέση δεν έχουν με την συνταγή.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το frullato μπανάνας και φράουλας, ένα κλασσικό ρόφημα που αρέσει πολύ –κυρίως– στα παιδιά, εμπλουτίζεται εδώ με την προσθήκη ακτινίδιου και καρότου, πολύ πλούσιων σε βιταμίνες (βιταμίνη C και Α & Ε, αντίστοιχα) αλλά και σε μέταλλα (κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, χλώριο, θείο) σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Σάμπως η μπανάνα δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα ; πολύ πλούσια σε κάλιο, περιέχει και τρία διαφορετικά είδη σακχάρων (σακχαρόζη φρουκτόζη και γλυκόζη) αλλά και πολλές πολλές ίνες. Είναι ένα από τα ελαχιστότατα φρούτα που μπορεί να φάει άτομο με προβλήματα έλκους στομάχου. Η υψηλή συγκέντρωση τρυπτοφάνης (ένα αμινοξύ που το σώμα μας μετατρέπει σε σερετονίνη) τις κάνει να είναι μεγάλη βοήθεια εναντίον της κατάθλιψης.Ο όρος “frullato” μας έρχεται από το ιταλικό ρήμα f r u l l a r e, που στη μαγειρική σημαίνει "πολτοποιώ", περνώ από το μπλέντερ διάφορα συστατικά, κυρίως φρούτα, αλλά και νερό, γάλα ή ρευστό γιαούρτι, ακόμη και χυμούς φρούτων.Σε ορισμένους μπορεί να φαίνεται περίεργο να αναμειγνύουμε φρούτα με γάλα (αν και είμαστε εξοικειωμένοι με την ανάμειξη φρούτων στο γιαούρτι, αλλά σας διαβεβαιώνω πως το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.Συνήθως είναι κάτι που το ετοιμάζουμε το καλοκαίρι, αφ’ ενός γιατί τα φρούτα είναι περισσότερα εκείνη την εποχή, αφ’ ετέρου γιατί ο καυτός ήλιος και η παραλία είναι ο καλύτερος διαφημιστής του. Παρ’ όλα αυτά και οι ποικιλίες του φθινοπώρου μπορούν να δώσουν μερικά πολύ γευστικά frullati. Αχλάδια, μπανάνες, μήλα, σύκα, πορτοκάλια, αλλά και ρόδια και γκρέϊπφρουτ. Και καρότα.Frullatι, frappé, smoothies και Σια Ο.Ε.Το frullato είναι η βάση για κάθε παρασκεύασμα αυτού του τύπου (frappé, milkshake, smoothie). Παρασκευάζεται κτυπώντας, πολτοποιώντας, τα φρούτα (κατά προτίμηση με τη φλούδα τους, εάν είναι βρώσιμη, γιατί αυτή είναι που περιέχει τις υπερπολύτιμες ίνες), στον πολτό των οποίων μπορεί κανείς να προσθέσει νερό, γάλα, ρευστό γιαούρτι, φυσικό χυμό από στυμμένα φρούτα ή και βιομηχανικούς χυμούς. Λόγω της ύπαρξης όλου του πολτοποιημένου φρούτου στο ποτήρι, πρέπει να το ανακινούμε καλά κάθε φορά πριν πιούμε, γιατί το φρούτο έχει την τάση να “βυθίζεται” στον πάτο του ποτηριού.Η υφή των frullati πρέπει να είναι περισσότερο ρευστή παρά συνεκτική. Καλόν είναι να διαλέγουμε φρούτα καλά ωριμασμένα (τα φρούτα που ωριμάζουν κομμένα από το δένδρο τους, στο ψυγείο μας, δεν συγκρίνεται το άρωμά τους με τα φυσικά ωριμασμένα) και γλυκά, ώστε να αποφεύγουμε να προσθέτουμε ζάχαρη. Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα το τι προκαλεί, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Εκτός από τις επιπλέον θερμίδες, όμως, η ύπαρξη της ζάχαρης μειώνει ή και ακυρώνει την λειτουργία του frullato σαν δροσιστικό ρόφημα. Είναι τα σάκχαρα, βλέπετε, που μόλις φθάσουν στο στομάχι ζητάνε νερό και αυτό προκαλεί μία αίσθηση δίψας. Ρόφημα είπα; Ε, όχι ακριβώς... Η ύπαρξη γάλακτος ή γιαουρτιού εμπλουτίζουν το frullato σε πρωτεΐνες και λιπαρά, και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να θεωρούνται σνακς ή ελαφριά γεύματα και όχι ένα απλό ρόφημα.Το frappé, τώρα, δεν είναι παρά ένα frullato φρούτων, στο οποίο προστίθεται παγωτό ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και θρυμματισμένος πάγος. Μπορεί, επίσης, να προστεθεί και λικέρ, καφές, ή άλλα αρωματικά όπως για παράδειγμα μέντα.Το smoothie είναι ένα ποτό με ανακατεμένα φρούτα ή λαχανικά, συχνά φτιαγμένο από κατεψυγμένα φρούτα, με την προσθήκη τριμμένου πάγου, παγωμένου ρευστού γιαουρτιού, ή ακόμη και στραγγιστού γιαουρτιού. Στα φρούτα κάποτε προστίθενται μέλι, σιρόπι, σοκολάτα ή και διάφορα αρωματικά. Η υφή του είναι παρόμοια με εκείνη του frappé,, αλλά το smoothie δεν περιέχει παγωτό και μόνο σπάνια γάλα. Υπάρχουν και οι στυμμένοι φυσικοί χυμοί, που γίνονται με χρήση αποχυμωτή, μιάς συσκευής φυγοκέντρησης ή ενός robot κουζίνας. Ο αποχυμωτής διαχωρίζει τον χυμό από την σάρκα του φρούτου (ή του λαχανιού). Αυτό που απομένει είναι ένα συμπυκνωμένο υγρό, πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, και πολύ πιο χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες σε σχέση με το frullato. Αλλά πολύ πιο εύκολο. Δεν έχει στερεά κομμάτια των συστατικών από τα οποία αποτελείται και έχει την πολύ λεία εμφάνιση που έχουν οι χυμοί.Δεν χρειάζεται, βέβαια, να πούμε ότι όλα τα ροφήματα αυτού του τύπου είναι γεμάτα από υγιείς και ευεργετικές ιδιότητες, διαφορετικές ανάλογα με τον τύπο των φρούτων και των λαχανικών που χρησιμοποιούνται.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1/2 μικρό καρότο
  2. 1/2 ποτήρι γάλα (120 ml)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφήνουμε στην άκρη ένα κομμάτι μπανάνας, περίπου το 1/3 της (θα την πολτοποιήσουμε αργότερα), 1 φράουλα, 1/2 ροδέλα ακτινίδιο (θα τα κόψουμε σε πολύ μικρά κομματάκια)

  2. 2

    Βάζουμε τα φρούτα και το καρότο, κομμένα σε κομματάκια, στο blender και τα πολτοποιούμε να γίνουν αλοιφή.

  3. 3

    Προσθέτουμε και το γάλα, έως ότου πάρουμε μία κρέμα.

  4. 4

    Αδειάζουμε σε ποτήρι.

  5. 5

    Προσθέτουμε τα κομματάκια των φρούτων που έχουμε αφήσει στην άκρη.

  6. 6

    Ρίχνουμε στο blender και αλέθουμε και τη μπανάνα που είχαμε αφήσει στην άκρη, μαζί με το γιαούρτι (να μη γίνουν πολύ ρευστά, να μείνουν σαν αραιός πουρές) και την προσθέτουμε στην κρέμα των φρούτων.

  7. 7

    Σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι, προσθέτοντας ίσως λίγο τριμμένο πάγο και μία ροδέλα μπανάνας καρφωμένη στα χείλη του ποτηριού, για διακόσμηση. Στην υγειά σας !!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (7)

Σουλτάνα
Σουλτάνα @cook_8463724
Τελειο βιταμινουχο ροφημα για τα παιδια μας!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens