Χαλβάς με σοκολάτα

Μαγειρεύτηκε 7 φορές
isabell
isabell @cook_8494701
,Ελλάδα

Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για χαλβά, πραγματικά δεν καταλαβαίνεις οτι είναι νηστίσιμος!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι της Κας Ντίνας Νικολάου κι είναι από τις αγαπημένες μου. Εγώ προσωπικά δεν βάζω ξύσμα πορτοκάλι και φουντούκια αλλά τον έχω δοκιμάσει κι έτσι και του πάνε πολύ. Και τον βάζω στο ψυγείο να σφίξει νομίζω γίνεται πιο νόστιμος όταν είναι παγωμένος. Επίσης τον έχω κάνει και με ψιλό σιμιγδάλι και πάλι πέτυχε.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

18 Minutes
8 άτομα
  1. 750 ml νερό
  2. 500 γρ. ζάχαρη
  3. 150 γρ. μαργαρίνη
  4. 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  5. 150 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα στο γκριλ για 10λεπτά και στη συνέχεια χονδροσπασμένα
  6. 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  7. ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  8. 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
  9. 150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζω για 6 - 7 λεπτά μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο σιρόπι, αποσύρω από τη φωτιά και το κρατάω κατά μέρος.

  2. 2

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο καβουρδίζω το σιμιγδάλι με τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι, για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να δω οτι το σιμιγδάλι παίρνει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και σκορπίζει το ωραίο άρωμα του.

  3. 3

    Ρίχνω τα φουντούκια και συνεχίζω το καβούρδισμα για 1 - 2 λεπτά ανακατεύοντας.

  4. 4

    Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω σταδιακά το σιρόπι. Προσοχή! Επειδή το σιρόπι πιτσιλάει έντονα προσέχω πολύ όταν το ρίχνω ώστε να μην κάψω τα χέρια μου.

  5. 5

    Ανακατεύω έντονα και ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λασπώδες μείγμα.

  6. 6

    Βάζω ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τη βανίλια ανακατεύοντας. Αν δω οτι το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  7. 7

    Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και την κουβερτούρα. Ανακατεύω πολύ καλά μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενσωματωθεί στον χαλβά.

  8. 8

    Λαδώνω μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (εναλλακτικά την ειδική φόρμα για ζελέ ή χαλβά ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σουφλέ) και αδειάζω εκεί τον χαλβά.

  9. 9

    Αφήνω κατά μέρος το χαλβά για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και τον ξεφορμάρω -καθώς ο χαλβάς είναι σχετικά λιπαρός ξεφορμάρεται αρκετά εύκολα-.

  10. 10

    Σερβίρω αμέσως.

Αντιδράσεις

Σχόλια (25)

lenakon
lenakon @cook_8459434
Τελεια συνταγη.Σευχαριστουμε.

Η Νικολαου δινει παντα υπεροχες συνταγες,που πετυχαινουν και χωρις μυστικα.

Από

isabell
isabell @cook_8494701
στις
,Ελλάδα