Χανιώτικη Κρεατόπιτα (Κρεατότουρτα Πασχαλιάτικη)
Η κρεατότουρτα αυτή ήταν και είναι το απαραίτητο φαγητό της ημέρας του Πάσχα στην πόλη των Χανίων και στα κοντινά χωριά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το στακοβούτυρο και τη μυζήθρα μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα Κρητικών προϊόντων.Τη συνταγή μου έμαθε η γιαγιά μου.
Υλικά
-
Υλικά για τη ζύµη
-
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό
-
1/2 ποτήρι του νερού λάδι
-
1/2 φλιτζάνι ζωµό κρέατος
-
λίγο αλάτι
-
Υλικά για τη γέµιση
-
1 κιλό αρνί ή κατσίκι
-
1 κιλό µυζήθρα
-
1 φλιτζάνι στακοβούτυρο
-
αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσµο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αφού βράσουµε το κρέας και βγάλουµε τα κόκαλα, το κόβουµε σε µικρά κοµµατάκια και το πασπαλίζουµε µε αλάτι, πιπέρι, δυόσµο και κανέλα.
-
2
Για να φτιάξουμε τη ζύμη ανακατεύουµε το αλεύρι µε το λάδι αρχικά και στη συνέχεια προσθέτουµε τα άλλα υλικά για τη ζύμη.
-
3
Λίγο παραπάνω από τη μισή την απλώνουµε σ’ ένα λαδωµένο στρογγυλό ταψί (Νο 28) με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε και τα τοιχώματα του ταψιού.
-
4
Πάνω βάζουµε το µισό στακοβούτηρο, τη µισή µυζήθρα και όλο το κρέας. Πάνω από το κρέας βάζουµε την υπόλοιπη µυζήθρα και το στακοβούτηρο και ξανά πασπαλίζουµε µε κανέλα και δυόσµο.
-
5
Με την υπόλοιπη ζύµη ανοίγουµε δεύτερο φύλλο µε το οποίο σκεπάζουµε την πίτα. Το ενώνουμε καλά με το κάτω φύλο για να μη φύγει η μυζήθρα.
-
6
Αλείφουμε µε αυγό χτυπηµένο, πασπαλίζουµε µε σουσάµι και την ψήνουµε περίπου 1 ώρα σε σιγανό φούρνο.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)