Χοιρινό καρέ γιορτινό - Flæskestegen

FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
,ΕΛΛΑΔΑ

Εξαιρετική συνταγή για γιορτινό τραπέζι. Μου την έδωσε ένας φίλος από τη Δανία και πραγματικά τον ευγνωμονώ σε κάθε επίσημο τραπέζι που κάνω, αφού η συνταγή και η εντυπωσιάζει πάντα τους καλεσμένους! Ζητήστε ένα καλό κομμάτι χοιρινό καρέ με το δέρμα του από τον κρεοπώλη σας και αποσπάστε τις καλύτερες κριτικές!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο κομμάτι κρέας π.χ. την πανσέτα ολόκληρη ή το κομμάτι της κοιλιάς (μπέικον), γίνονται φοβερά νόστιμα. Η πετσούλα είναι κριτσινιστή και απίθανη. Σερβίρεται με πατατούλες φούρνου τις αρεσκείας σας (προσθέστε και γλυκοπατάτες για εξαιρετικό αποτέλεσμα!).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8 άτομα
  1. 1 καρέ χοιρινό με το δέρμα 2 1/2 με 3 κιλά.
  2. αλάτι χοντρό καλής ποιότητας
  3. 10-15 φύλλα δάφνης (ξερά)
  4. 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  5. κόκκους πιπέρι
  6. πιπέρι φρεσκοτριμένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250C.

  2. 2

    Με ένα κοφτερό μαχαίρι για ωμό κρέας, χαράζετε το δέρμα κάθετα, σε λωρίδες του 1/2 πόντου (φάρδος) η κάθε μια. Σε βάθος δεν πρέπει να περάσει το λίπος (μην κόψετε πιο βαθιά).

  3. 3

    Βάλτε το καρέ σε ταψί με το δέρμα προς τα κάτω και προσθέστε βραστό νερό έως να σκεπαστεί στο δέρμα του χοιρινού.

  4. 4

    Βάλτε στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου, και ψήστε για 15'.

  5. 5

    Βγάλτε από το φούρνο, πετάξτε το νερό και τοποθετήστε το χοιρινό σε σχάρα, μέσα στο ταψί με το δέρμα προς τα πάνω, αφού προηγουμένως αλατοπιπερώσετε το κρέας στο κάτω μέρος.

  6. 6

    Αλείψτε καλά με αλάτι το δέρμα του χοιρινού.

  7. 7

    Βάλτε στις σχισμές κόκκους πιπέρι και στερεώστε τα φύλλα δάφνης.

  8. 8

    Προσπαθήστε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο (μπάλα) να στερεώσετε το χοιρινό ώστε το πάνω μέρος (δέρμα) να είναι ευθύ -στο ίδιο ύψος- για να αποφύγετε το ανομοιόμορφο ψήσιμο.

  9. 9

    Κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160C.

  10. 10

    Προσθέστε λίγο ζεστό νερό στον πάτο του ταψιού και ψήστε 50' για κάθε κιλό κρέατος (3 κιλά = 150').

  11. 11

    Προσέξτε να έχει πάντα νερό στον πάτο του ταψιού.

  12. 12

    Στη λήξη του χρόνου, αφαιρέστε το υγρό από το ταψί και ανεβάστε στη θερμοκρασία στους 250C.

  13. 13

    Ψήστε έως το δέρμα αποκτήσει χρυσό-κόκκινο χρώμα ή το εσωτερικό του καρέ φτάσει στους 77-75C (περίπου 1/2 ώρα, ανάλογα με το φούρνο), προσέχοντας να μη στεγνώσει το κρέας.

  14. 14

    Βγάλτε από το φούρνο.

  15. 15

    Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί 10'. Μη το σκεπάσετε.

  16. 16

    Κόψτε μόλις σερβίρετε και όχι νωρίτερα, γιατί αλλιώς το κρέας θα πάρει γκρι όψη.

Από

FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
στις
,ΕΛΛΑΔΑ