Χωριάτικο ψωμί με προζύμι
Το ψωμί που ζυμώνει η πεθερά μου σε εβδομαδιαία βάση όλα αυτά τα χρόνια που γνωριζόμαστε. Πιο εύκολο δεν γίνεται! Αγοράστε το προζύμι από το φούρνο της γειτονιάς σας!
Λίγα μυστικά ακόμα
Καταπληκτική συνταγή!
Υλικά
-
1/2 κιλό προζύμι
-
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
-
1 κ. σ. κοφτή αλάτι
-
1 κ. σ. ελαιόλαδο
-
νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 ποτήρια)
-
1 χούφτα σουσάμι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Παίρνουμε 1/2 κιλό προζύμι από το φούρνο της γειτονιάς μας καθώς και αλεύρι χωριάτικο.
-
2
Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
-
3
Κάνουμε στη μέση λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο.
-
4
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη.
-
5
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
-
6
Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα και 30΄.
-
7
Αδειάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε λαδωμένο ταψί.
-
8
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30΄.
-
9
Ραντίζουμε το ταβόψωμο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-
10
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.
Σχόλια