geosx21
geosx21 @cook_8454894
,ΕΛΛΑΔΑ

Χωριάτικο ψωμί σπιτικό με αλεύρι βιολογικό (χωριάτικο – ολικής ή ημιολικής).

Λίγα μυστικά ακόμα

Δοκιμάστε αυτή την μοναδική συνταγή του χωριάτικου ψωμιού και σίγουρα πιστέψτε με δεν θα θέλετε να φάτε άλλο ψωμί δήθεν χωριάτικο από το φούρνο της γειτονιάς σας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. 1 κιλό αλεύρι βιολογικό (χωριάτικο – ολικής ή ημιολικής αλέσεως)
  2. 2 φακελάκια ξηρή μαγιά βιολογική
  3. 500 ml. χλιαρό νερό
  4. 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
  5. 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε.

  2. 2

    Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.

  3. 3

    Όπως είναι το μίγμα το ζυμώνουμε με δύναμη για λίγο να γίνει μαλακό.

  4. 4

    Σκεπάζουμε την λεκάνη τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.

  5. 5

    Αυτό θα παραμείνει για τουλάχιστον σε ζεστό μέρος δύο ώρες για να διπλασιαστεί ο όγκος του.

  6. 6

    Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.

  7. 7

    Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,

  8. 8

    Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.

  9. 9

    Για το ψήσιμο χρειάζεται κατά προτίμηση μια στενόμακρη μεγάλη αντικολλητική φόρμα ή σε ταψί αντικολλητικό (για καρβέλι) αν θέλουμε.

  10. 10

    Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι μία ώρα στους 180 βαθμούς.

  11. 11

    Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.

Αντιδράσεις

Σχόλια (44)

lakafosi
lakafosi @cook_8468086
Με μια λέξη τέλειο!!!!!!!!\r\n Φοβερό ψωμί χωριάτικο πραγματικά τέλεια συνταγή το έψησα σε φόρμα και βγήκε αφράτο μέσα και πολύ καλοψημένο έξω μπράβο geosx21 σ΄ ευχαριστώ πολύ!!!\r\n

Από

geosx21
geosx21 @cook_8454894
στις
,ΕΛΛΑΔΑ