Χορτοφαγικό ρολό από φακές
Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε πάντα τις φακές με τον ίδιο τρόπο, ή αν σας περίσσεψαν φακές και δεν ξέρετε τι να τις κάνετε, αυτή είναι μια συνταγή για εσάς.
Λίγα μυστικά ακόμα
Άλλη παραλλαγή της επικάλυψης γίνεται με τα ακόλουθα υλικά τα οποία ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε το ρολό μας2 κ.σ. κέτσαπ 1 κ.σ. βότκα 1/2 κουταλάκι σάλτσα Worcestershire
Υλικά
-
1 γεμάτη κούπα φακή (αν είναι βρασμένη, υπολογίστε 2 κούπες)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι
-
2 σκ. σκόρδο
-
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
-
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
-
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
-
2 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα
-
2 κ.γ. βασιλικό
-
1 κ.σ. κέτσαπ
-
1 κ.γ. πικάντικη μουστάρδα
-
1 κ.γ σάλτα σόγιας
-
1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
-
Αλάτι - πιπέρι
-
Για την επικάλυψη
-
2 κ.σ. κέτσαπ
-
1/2 κούπα χυμό ντομάτας
-
λίγο μπαλσάμικο
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη
-
1/3 φλ. κρασί λευκό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βράζουμε τις φακές σε κατσαρολάκι με νερό ή χρησιμοποιούμε ήδη έτοιμες αφού τις σουρώσουμε να φύγουν τα πολλά υγρά.
-
2
Σε δεύτερο κατσαρολάκι βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, την κέτσαπ, λίγο μπαλσάμικο, λίγο κρασί και λίγη ζάχαρη κι αφήνουμε να βράσει ώσπου να πιει τα νερά του. (υπάρχει κι άλλη παραλλαγή της σάλτσας στο τέλος της συνταγής).
-
3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
-
4
Αλέθουμε τις φακές στο μίξερ.
-
5
Σε τηγάνι σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια να χάσουν τα πολλά υγρά τους (10 λεπτά). Αν θέλουμε τα αλέθουμε κι αυτά στο μίξερ και τα προσθέτουμε στις φακές.
-
6
Βάζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι να μαραθεί και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και τα βάζουμε κι αυτά στις φακές.
-
7
Περνάμε από το τηγάνι το ψωμί και τα καρύδια και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα μας (αν χρησιμοποιήσουμε νιφάδες βρώμης, προσπερνάμε αυτό το βήμα).
-
8
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στις φακές μαζί με το τριμμένο τυρί, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, το βασιλικό, τη σόγια, αλάτι-πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε και μερικές κουταλιές από την κόκκινη πηχτή σάλτσα που φτιάξαμε προηγουμένως. Αν το μείγμα μας είναι πάρα πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο ψωμί ή νιφάδες βρώμης.
-
9
Σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, στρώνουμε λαδόκολλα ή καλύπτουμε τα τοιχώματα με λίγο λάδι για να μην κολλήσει το ρολό μας.
-
10
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα το ισιώνουμε από πάνω και το τοποθετούμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
-
11
Αφού το βγάλουμε και το αφήσουμε να κρυώσει για λίγο, το αναποδογυρίζουμε και το αλείφουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Σχόλια (7)