Χριστόψωμο - σαν αγοραστό

28 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
leangourmet
leangourmet @cook_8471582
,

Ψωμί με προζύμι και μαγιά μαζί; Πήρα την ιδέα από συναφή συνταγή του ιστότοπου και ξεκίνησα την προσπάθεια κάπου στις 10 το βράδυ παραμονή Χριστουγέννων με σύζυγο και τέκνο να γλεντούν σε ρεβεγιόν και εγώ πάνω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια να ετοιμάζω το «οικογενειακό γεύμα των 27 (!)» για ανήμερα... Γευστικά άρτιο και διακριτικά αρωματισμένο, με κόρα τραγανή και σφιχτή σφουγγαράτη ψίχα λόγω προζύμης (που το κάνει να κρατάει και περισσότερο – άν περισέψει ...) Οι καλεσμένοι μας τίμησαν το Χριστόψωμο και είπαν «Μπράβο! Σαν αγοραστό!» Δεν ξέρω άν έπρεπε να χαρώ ή να λυπηθώ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μυρωδικά που προτείνω τα έχω δοκιμάσει στο Χριστόψωμο του φούρνου της γειτονιάς μου - και μας άρεσαν. Πειραματισθήτε ανάλογα με τις προτιμήσεις του ουρανίσκου σας. Καλές Γιορτές!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Υλικά
  2. 1 φλ. παραδοσιακό προζύμι
  3. 1 κύβο νωπή μαγιά 42 γρ.
  4. 1 φλ. αλεύρι μαλακό
  5. 2 φλ. αλεύρι δυνατό για ψωμί ή τσουρέκι
  6. 1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης σιμιγδαλένιο
  7. 1/2 φλ. αλεύρι ολικής πετρόμυλου
  8. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  9. 1 κ.σ. αλάτι
  10. 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  11. 2 κ.σ. καθαρισμένο ηλιόσπορο
  12. Νερό χλιαρό όσο σηκώσει (2 ½ -3 φλυτζάνια)
  13. Μυρωδικά
  14. 1 δάκρυ μαστίχας (όσο το μικρό μας νύχι)
  15. 1/2 κ.γ. γλυκάνισο
  16. 1 βανιλίνη
  17. 1 κ.γ. ζάχαρη
  18. Διακόσμηση
  19. 1 κ.σ. σουσάμι
  20. 1 κ.γ. ζάχαρη
  21. 1 φλ. καφέ νερό
  22. 1 καρύδι με το τσόφλι του

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε 2 φλ. χλιαρό νερό διαλύω τη νωπή μαγιά με ½ κ.σ. ζάχαρη και αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.

  2. 2

    Σε βαθιά λεκάνη (ή τον κάδο του μίξερ με το γάντζο) ανακατεύω τα αλεύρια με το αλάτι (κρατάω ½ φλ. για το ζύμωμα στον πάγκο) και κάνω μιά λακούβα στο κέντρο.

  3. 3

    Σε γουδί ή στο μούλτι ψιλοκοπανίζω τα αρωματικά μου και τα ρίχνω στο αλεύρι.

  4. 4

    Στη φουσκωμένη μαγιά αναλύω την προζύμη μου και τα προσθέτω όλα μαζί στο ανακατεμένο αλεύρι (ή ρίχνω σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ με τη μηχανή να δουλεύει στο μέτριο). Ρίχνω και το ελαιόλαδο.

  5. 5

    Ζυμώνω με το χέρι για 10 λεπτά (προσθέτω τόσο νερό όσο να γίνει ζύμη που να μην κολάει στο χέρι ή που να ξεκολάει εύκολα από τον κάδο του μίξερ). Προσθέτω τον ηλιόσπορο, ζυμώνω να πάει παντού.

  6. 6

    Μαξεύω το ζυμάρι σε μιά μπάλα, λαδώνω ελαφρά και βάζω σε βαθιά λεκάνη. Σκεπάζω με μεμβράνη, λινή πετσέτα κουζίνας και αφήνω κάπου ζεστά (κοντά στο καλοριφέρ, κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού, μακριά από ρεύματα...)

  7. 7

    Αφήνω για κανένα δύωρο... (μέρες γιορτών σίγουρα κάτι έχουμε να κάνουμε εν τω μεταξύ...)

  8. 8

    Το ζυμάρι μου είναι έτοιμο όταν ζουλάω με το δάχτυλο και το σημάδι παραμένει χωρίς να φουσκώνει πίσω αμέσως.

  9. 9

    Ξαναξυμώνω να ξεφουσκώσει (κανονικά δεν σηκώνει άλλο αλεύρι τώρα γιατί έχει αρκετό λάδι). Κόβω δύο ίσα κομμάτια ζύμης και πλάθω δύο μακριά κορδόνια για το σταυρό.

  10. 10

    Χτυπάω την 1 κ.γ. ζάχαρη με το νεράκι.

  11. 11

    Πλάθω στρογγυλό καρβελάκι (προς το παρόν) και ακουμπάω μέσα σε βαρύ μεταλλικό ταψί (30αρι έβαλα) που στον πάτο του έχω βάλει στρογγυλή λαδόκολα. Αλείβω με το ζαχαρόνερο και απλώνω σταυρωτά τα δύο κορδόνια και σχηματίζω το σταυρό, ασφαλίζοντας τις άκρες των κορδονιών κάτω από το καρβέλι (να μην ξεκολλήσουν στο δεύτερο ανέβασμα).

  12. 12

    Ξανασκεπάζω – χαλαρά – με τη μεμβράνη και τη λινή πετσέτα και... συνεχίζω τις δουλιές μου για κανένα δύωρο (ή και όλο το βράδυ... όπως προχθές).

  13. 13

    Προθερμαίνω το φούρνο στο 200 με αντιστάσεις και τη σχάρα στη χαμηλότερη σκάλα.

  14. 14

    Αλείβω ξανά με ζαχαρόνερο όλο το χριστόψωμο, ρίχνω το σουσάμι, τρυπάω με μαχαίρι στο σταυρό και τοποθετώ το καρύδι.

  15. 15

    Φουρνίζω για 10 λεπτά στους 200 και για άλλα 30-35 λεπτά στους 180. Το ψωμί είναι έτοιμο όταν χτυπάω το ταψί από κάτω και κάνει κούφιο θόρυβο.

  16. 16

    Αφήνω να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

leangourmet
leangourmet @cook_8471582
στις
,
Γυμνάζομαι, Μαγειρεύω, Κηπουρεύω, Μεγαλώνω μοναχοπαίδι, Πειραματίζομαι στην κουζίνα και στο laptop, Λατρεύω τις Συνταγές της Παρέας και όλη την Παρέα, Προσέχω, Ψάχνω, Μαθαίνω... ακόμα...και το σημαντικότεροΑνακυκλώνω - τα πάντα!- τέλος με τα ρήματα -Maybe never; hoping it will be forever!
Δες περισσότερα