Χριστουγεννιάτικος λαχανοταβάς

christmast
christmast @christ_mast91

Μια πρωτότυπη συνταγή, ιδανική για τις γιορτινές ημέρες, από τη Βέφα Αλεξιάδου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή μπορεί να γίνει και με λάχανο τουρσί και με πλιγούρι αντί για ρύζι.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
1 πυρέξ 35 x 22
  1. 1 κιλό σπάλα χοιρινή χωρίς κόκαλα
  2. 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  3. 2 κούπες ζωμό κρέατος (βλ. βήμα 1)
  4. 2/3 κούπας λάδι
  5. 1 κ.σ. θυμάρι
  6. 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
  7. 2/3 κούπας ρύζι Καρολίνα
  8. 1 λάχανο (2 κιλά περίπου)
  9. αλάτι
  10. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες αλατισμένο νερό και βράζουμε το χοιρινό για 45' να μισομαλακώσει. Το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε κομματάκια και κρατάμε το ζωμό.

  2. 2

    Σε μια άλλη κατσαρόλα, σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε.

  3. 3

    Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το μισό ζωμό, το θυμάρι, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε πάνω στη φωτιά, ώσπου να αρχίσει να βράζει.

  4. 4

    Προσθέτουμε το ρύζι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

  5. 5

    Βράζουμε το λάχανο να μαλακώσει. Χωρίζουμε τα φύλλα και αφαιρούμε τα σκληρά μέρη.

  6. 6

    Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε αρκετά λαχανόφυλλα ώστε να καλύψουμε τον πάτο του και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μία φορά ακόμα και τελειώνουμε στρώνοντας αρκετά λαχανόφυλλα.

  7. 7

    Περιχύνουμε το φαγητό με τον υπόλοιπο ζωμό, 1/3 κούπας λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

  8. 8

    Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30'. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30'.

Αντιδράσεις

Από

christmast
christmast @christ_mast91
στις
Aγαπώ τη μαγειρική και μ'αρέσει να πειραματίζομαι με νέες γεύσεις και ιδέες. "Παντρεύω" την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με την ξένη και συχνά αυτοσχεδιάζω. Ένοχη απόλαυση η σοκολάτα με ιδιαίτερη αδυναμία στην πραλίνα φουντουκιού.
Δες περισσότερα