Χριστουγεννιάτικος λαχανοταβάς
Μια πρωτότυπη συνταγή, ιδανική για τις γιορτινές ημέρες, από τη Βέφα Αλεξιάδου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή μπορεί να γίνει και με λάχανο τουρσί και με πλιγούρι αντί για ρύζι.
Υλικά
-
1 κιλό σπάλα χοιρινή χωρίς κόκαλα
-
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
-
1 κούπα χυμό ντομάτας
-
2 κούπες ζωμό κρέατος (βλ. βήμα 1)
-
2/3 κούπας λάδι
-
1 κ.σ. θυμάρι
-
2 κ.σ. κουκουνάρι
-
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
-
2/3 κούπας ρύζι Καρολίνα
-
1 λάχανο (2 κιλά περίπου)
-
αλάτι
-
πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες αλατισμένο νερό και βράζουμε το χοιρινό για 45' να μισομαλακώσει. Το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε κομματάκια και κρατάμε το ζωμό.
-
2
Σε μια άλλη κατσαρόλα, σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε.
-
3
Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το μισό ζωμό, το θυμάρι, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε πάνω στη φωτιά, ώσπου να αρχίσει να βράζει.
-
4
Προσθέτουμε το ρύζι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
-
5
Βράζουμε το λάχανο να μαλακώσει. Χωρίζουμε τα φύλλα και αφαιρούμε τα σκληρά μέρη.
-
6
Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε αρκετά λαχανόφυλλα ώστε να καλύψουμε τον πάτο του και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μία φορά ακόμα και τελειώνουμε στρώνοντας αρκετά λαχανόφυλλα.
-
7
Περιχύνουμε το φαγητό με τον υπόλοιπο ζωμό, 1/3 κούπας λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.
-
8
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30'. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30'.
Σχόλια