Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς

Bαθμολογία: 4.8182
       
 
33 ψήφοι
,

Περιγραφή

Νόστιμο, όχι μόνο εποχιακό γλυκό, αλλά και ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς
photo: Ζουζουνελ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό καρύδια αλεσμένα
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 250γρ βούτυρο γάλακτος
  • γαρίφαλλο ολόκληρο (σε καρφάκια)

 

για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • μισό λεμόνι πλυμένο καλά
  • 5 κούπες νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μπακλαβάς
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Φτιάχνει: 20-25 περίπου κομμάτια
Κόστος:
(8 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(9 ψήφοι)
Προετοιμασία: 27' (8 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 100' (8 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζω σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη και τ' ανακατεύω καλά.
  2. Στρώνω σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να το βουτυρώσω. Στο 3ο φύλλο πασπαλίζω μερικές κουταλιές από το μίγμα καρυδιού. Συνεχίζω με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν. Φροντίζω πάνω-πάνω να κρατήσω 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση.
  3. Κόβω το γλυκό σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνω ένα γαρίφαλλο.
  4. Βάζω το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνω κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα σημεία που το έχω κόψει.
  5. Ψήνω το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Οταν ψηθεί τ'αφήνω λίγο να κρυώσει και το περιχύνω με το σιρόπι, που έχω βράσει για 5 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ταψί δεν το βουτυρώνω γιατί το βούτυρο που το περιχύνω είναι αρκετό και δεν κολλάει. Το βούτυρο το αφήνω να κάψει καλά μέχρι να αχνίσει και να ακούγεται όταν το ρίχνω στο γλυκό. Το φρέσκο βούτυρο το έχω αντικαταστήσει με φυτίνη και γίνεται το ίδιο νόστιμο. Αν θέλετε μπορείτε για λιγότερη ποσότητα να το φτιάξετε, ακριβώς στη μέση όλα τα υλικά. Το ψήσιμο του γλυκού εξαρτάται από το φούρνο. Εγώ το ψήνω έως ότου ροδίσει ελαφρά.

Σχετικές συνταγές

    71 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 30-9-08  
    Με ρώτησε η αδερφή μου για το πως σιροπιάζουμε τον μπακλαβά, για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάνει ποτέ , και είπα να ρωτήσω τους ειδικούς. Θέλει λέει να πλέει μέσα στο σιρόπι, να δαγκώσω και να στάζει. Το αφήνω στο φούρνο να κρυώσει λίγο, να είναι χλιαρό, και ρίχνω καυτό το σιρόπι??
    #
    Σχόλιο από teri, 30-9-08  
    Σε μια εκπομπή μαγειρικής που είδα χτες στο skai για το πως σιροπιάζουν τα σαραιγλί στην Ξάνθη, έλεγε καυτά τα σαραιγλί και το σιρόπι πολύ πικνό όχι καυτό.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 30-9-08  
    Eleftheria, το γλυκό σιροπιάζεται όταν έχει κρυώσει και ζεστό στο σιρόπι ή το αντίθετο. Πάντως όταν το σιροπιάζεις αρκετή ποσότητα σιροπιού, πίνει το γλυκό αλλά μένει και στο ταψί για να το διατηρεί και να μην ξεραθεί. Προσοχή θέλει για να μη λασπώσει να μην το σκεπάσουμε μετά.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 1-10-08  
    συπτωματικα εχω παρει τα υλικα να κανω σημερα μπακλαβα,επειδη εχω δοκιμασει και τους 2 τροπους γνωμη μου ειναι οτι γινεται καλυτερος ,οταν το σιροπι ειναι κρυο και το γλυκο καυτο επισης να ρωτησω εγω στην γεμιση βαζω 2 κ σουπας ζαχαρη γιατι γλυκαινει πολυ με το σιροπι ,δεν ειναι πολλες οι 2 κουπες?
    #
    Σχόλιο από vikula83, 5-11-08  
    Ontos katapliktiko glyko an kai tha se stenoxoriso... gia thn ellinikotita tou. Eksallou kai to onoma tou prodidei pos den einai ellhnikis proeleusis , alla tourkikis! Auto vevaia den meionei katholou th nostimia tou, pou malista me xeiropoihto lepto fyllo gia opoion exei thn diathesi (kai to xronos distixos) pernaei se alla epipeda!
    #
    Σχόλιο από VAGIOULA, 3-2-09  
    2 ώρες είναι πολύ ώρα ψησιμο. Στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά και άρπαξε λίγο. Βουτύρωσα όλα τα φύλλα αλλά έβαλα μία φορά μόνο γέμιση ανάμεσα στα 40 φύλλα κρούστας. Βγήκε πεντανόστιμο
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 3-2-09  
    VAGIOULA, το γλυκό θέλει ψήσιμο, στους 150 βαθμούς (όχι τόσο δυνατό) για 2 ώρες. Μπορείς να το δεις και στις οδηγίες της συνταγής αυτό.
    #
    Σχόλιο από frapedia, 5-12-09  
    Ερώτηση: οταν στρωνουμε τα φυλλα, το γυρω γυρω απ το ταψι που περισευει το κοβουμε με το μαχαιρι ή το γυριζουμε μεσα στο γλυκο?
    Και αν το κοβουμε... ποσο βαθια?
    Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 7-12-09  
    Το φύλλο κρούστας στο γλυκό αυτό, δεν τα κόβω frapedia, απλά τα γυρνάω προς τα μέσα.
    Εύχομαι να σας αρέσει.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-12-09  
    υπεροχο,ελληνικο, γλυκο !! το εφτιαξα για πολλοστη φορα!!:)
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ Χαρούλα μου πραγματικά πολύ υπέροχο. Ανέβασε και την υπέροχη φωτο σου!
    Ευχαριστώ για τα πηρουνάκια, μου το θύμισες να το φτιάξω κι εγώ.
    #
    Σχόλιο από Hari, 14-12-09  
    Magierisa, mou esteilan fullo apo Ellada kai tha prospathisw na kanw thn sintagh sou.... den fenete polu dhskolh... gia na doume!mai erwthsh. otan to siropiasoume to afhnoume measa sto tapsi h mporoume na to baloume se alo skebos?
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-12-09  
    Ηari ,να ξερεις οτι οταν σοροπιαζουμε τον μπακλαβα τον αφηνουμε αρκετες ωρες χωρις να κοψουμε κομματι,μεχρι να αποροφησει οοοολο το σιροπι ,καλυτερα την αλλη μερα αν θες μπορεις να τον βαλεις σε πιατελα,σε ταπερ δεν θα σε συμβουλευα γιατι θα μαλακωσει και δεν θα ειναι τραγανος!! :)
    #
    Σχόλιο από ansou, 15-12-09  
    Μολις τον σιροπιασα!!!Εχει μοσχοβολησει το σπιτι και...το τετραγωνο!!!Το μοσχοκαρυδο φοβερη πινελια!!!Το μονο που επενεβην ηταν οτι εβαλα και αμυγδαλα και φυστικι αιγινιτικο.Δοκιμασα!Δεν αντεξα!!!Καθιερωνεται!!!Ευχαριστουμε!!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 15-12-09  
    Χαίρομαι που το απολαμβάνετε Αναστασία μου! Αααααχ και να'χα τώρα ένα κομμάτι, τόσο λαχταριστό που τον έφτιαξες...
    Hari σου απάντησε πολύ καλά η Χαρούλα. Εύχομαι καλή επιτυχία να έχεις!
    Χαρούλα, ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Hari, 20-12-09  
    koritsia eimai etimh..... arxizw th sintagh, tha sas pw aurio!!! apo oti katalaba to lemoni to bazoume mesa sto katsarolaki, oxi mono thn flouda e??? gia na doume!
    #
    Σχόλιο από Ισμήνη_Α, 23-12-09  
    Έτοιμος ο μπακαλαβάς μας! Τέλειος , Ελληνικότατος , για τη φίλη που αμφιβάλλει, είναι παλιά ιστορία αυτή η διαμάχη, οι Τούρκοι έχουν το δικό τους κι εμείς το δικό μας μπακλαβά!!
    Όσο για το ψήσιμο, φυσικότατα στους 150 βαθμούς για 2 ωρίτσες να σιγοψηθεί το φύλλο να γίνει τριφτο και να ποτίσει το σιρόπι. Άν το βάλεις στους 180 θα αρπάξει και θα είνα σαν ωμό.
    Σ'ευχαριστώ πολύ Μαγείρισα! Να μη πω και ψέμματα, δεν άντεξα και τον έκοψα να δοκιμάσω λίγο :)
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 23-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ισμήνη και για τα πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-12-09  
    Έγινε φανταστικός, μ'άρεσε πάρα πολύ. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 26-12-09  
    Χαρά μου να τον απολαμβάνετε! Ευχαριστώ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    51 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από vikula83, 5-11-08  
    Ontos katapliktiko glyko an kai tha se stenoxoriso... gia thn ellinikotita tou. Eksallou kai to onoma tou prodidei pos den einai ellhnikis proeleusis , alla tourkikis! Auto vevaia den meionei katholou th nostimia tou, pou malista me xeiropoihto lepto fyllo gia opoion exei thn diathesi (kai to xronos distixos) pernaei se alla epipeda!
    #
    Σχόλιο από VAGIOULA, 3-2-09  
    2 ώρες είναι πολύ ώρα ψησιμο. Στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά και άρπαξε λίγο. Βουτύρωσα όλα τα φύλλα αλλά έβαλα μία φορά μόνο γέμιση ανάμεσα στα 40 φύλλα κρούστας. Βγήκε πεντανόστιμο
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 3-2-09  
    VAGIOULA, το γλυκό θέλει ψήσιμο, στους 150 βαθμούς (όχι τόσο δυνατό) για 2 ώρες. Μπορείς να το δεις και στις οδηγίες της συνταγής αυτό.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-12-09  
    υπεροχο,ελληνικο, γλυκο !! το εφτιαξα για πολλοστη φορα!!:)
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ Χαρούλα μου πραγματικά πολύ υπέροχο. Ανέβασε και την υπέροχη φωτο σου!
    Ευχαριστώ για τα πηρουνάκια, μου το θύμισες να το φτιάξω κι εγώ.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 15-12-09  
    Χαίρομαι που το απολαμβάνετε Αναστασία μου! Αααααχ και να'χα τώρα ένα κομμάτι, τόσο λαχταριστό που τον έφτιαξες...
    Hari σου απάντησε πολύ καλά η Χαρούλα. Εύχομαι καλή επιτυχία να έχεις!
    Χαρούλα, ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Ισμήνη_Α, 23-12-09  
    Έτοιμος ο μπακαλαβάς μας! Τέλειος , Ελληνικότατος , για τη φίλη που αμφιβάλλει, είναι παλιά ιστορία αυτή η διαμάχη, οι Τούρκοι έχουν το δικό τους κι εμείς το δικό μας μπακλαβά!!
    Όσο για το ψήσιμο, φυσικότατα στους 150 βαθμούς για 2 ωρίτσες να σιγοψηθεί το φύλλο να γίνει τριφτο και να ποτίσει το σιρόπι. Άν το βάλεις στους 180 θα αρπάξει και θα είνα σαν ωμό.
    Σ'ευχαριστώ πολύ Μαγείρισα! Να μη πω και ψέμματα, δεν άντεξα και τον έκοψα να δοκιμάσω λίγο :)
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 23-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ισμήνη και για τα πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-12-09  
    Έγινε φανταστικός, μ'άρεσε πάρα πολύ. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 26-12-09  
    Χαρά μου να τον απολαμβάνετε! Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από jona, 29-12-09  
    koritsia exw etoimo psimeno baklava kai einai kryos ....pos na ftiakso to siropi kai genika ti na kano sos ............
    #
    Σχόλιο από vanaki, 31-12-09  
    to eftiaxa xtes kai mporw na pw oti emeina xetrelamenoi me auth thn syntagh euxaristw polu
    #
    Σχόλιο από mtinky, 3-1-10  
    πολυ καλο ευγευστο και εμφανισιμο.δυστυχος πολυ γλυκο για μενα.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 4-1-10  
    Πολύ νόστιμος!! Και εύκολος. Πολύ χάρηκα. Τώρα που του πήρα λίγο τον αέρα και είδα πώς γίνεται την άλλη φορά δε θα φοβάμαι να τον αφήσω λίγο παραπάνω. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 5-1-10  
    Αγαπημένο γλυκο!Τον έφτιαξα χτες(τη μιση δοση)! Πρώτη φορά έκανα και βγήκε φοβερός! Μονο που εβαλα λιγο παραπάνω σιρόπι! :) Μπράβο και ευχαριστούμε!!!
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 18-12-10  
    Λία μου έγινε νοστιμότατος! Εφτιαξα τη 1/2 δόση και δεν έβαλα ζάχαρη στη γέμιση. Ο άντρας μου ξετρελάθηκε...Καλές Γιορτές!!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 23-1-11  
    Σας ευχαριστώ κορίτσια για τα πηρουνάκια και για τα καλά σας λόγια.
    Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 27-11-11  
    Λία μου σε ευχαριστώ που μου τον πρότεινες,μας άρεσε πολύ,τον έκανα με μαργαρίνη λόγω νηστείας και έγινε πεντανόστιμος!!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 28-11-11  
    Πολυ ωραιος ο μπακλαβας σου Λια μου,δεν εβαλα μονο τοση ζαχαρη στη γεμιση,επισης δεν μου αρεσουν μεσα η κανέλα και ειδικα το γαρίφαλο τον κανει πολυ βαρυ,γιαυτο η συνταγη σου μου φανηκε ιδανικη!!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από roobina, 29-11-11  
    Ετσι φτιαχνει και η μαμα μου μπακλαβα και Καθε μα Καθε φορα χαλαει ο κοσμος! ειναι τελειοοοοο!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 30-9-08  
    Με ρώτησε η αδερφή μου για το πως σιροπιάζουμε τον μπακλαβά, για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάνει ποτέ , και είπα να ρωτήσω τους ειδικούς. Θέλει λέει να πλέει μέσα στο σιρόπι, να δαγκώσω και να στάζει. Το αφήνω στο φούρνο να κρυώσει λίγο, να είναι χλιαρό, και ρίχνω καυτό το σιρόπι??
    #
    Σχόλιο από teri, 30-9-08  
    Σε μια εκπομπή μαγειρικής που είδα χτες στο skai για το πως σιροπιάζουν τα σαραιγλί στην Ξάνθη, έλεγε καυτά τα σαραιγλί και το σιρόπι πολύ πικνό όχι καυτό.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 30-9-08  
    Eleftheria, το γλυκό σιροπιάζεται όταν έχει κρυώσει και ζεστό στο σιρόπι ή το αντίθετο. Πάντως όταν το σιροπιάζεις αρκετή ποσότητα σιροπιού, πίνει το γλυκό αλλά μένει και στο ταψί για να το διατηρεί και να μην ξεραθεί. Προσοχή θέλει για να μη λασπώσει να μην το σκεπάσουμε μετά.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 1-10-08  
    συπτωματικα εχω παρει τα υλικα να κανω σημερα μπακλαβα,επειδη εχω δοκιμασει και τους 2 τροπους γνωμη μου ειναι οτι γινεται καλυτερος ,οταν το σιροπι ειναι κρυο και το γλυκο καυτο επισης να ρωτησω εγω στην γεμιση βαζω 2 κ σουπας ζαχαρη γιατι γλυκαινει πολυ με το σιροπι ,δεν ειναι πολλες οι 2 κουπες?
    #
    Σχόλιο από frapedia, 5-12-09  
    Ερώτηση: οταν στρωνουμε τα φυλλα, το γυρω γυρω απ το ταψι που περισευει το κοβουμε με το μαχαιρι ή το γυριζουμε μεσα στο γλυκο?
    Και αν το κοβουμε... ποσο βαθια?
    Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 7-12-09  
    Το φύλλο κρούστας στο γλυκό αυτό, δεν τα κόβω frapedia, απλά τα γυρνάω προς τα μέσα.
    Εύχομαι να σας αρέσει.
    #
    Σχόλιο από Hari, 14-12-09  
    Magierisa, mou esteilan fullo apo Ellada kai tha prospathisw na kanw thn sintagh sou.... den fenete polu dhskolh... gia na doume!mai erwthsh. otan to siropiasoume to afhnoume measa sto tapsi h mporoume na to baloume se alo skebos?
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-12-09  
    Ηari ,να ξερεις οτι οταν σοροπιαζουμε τον μπακλαβα τον αφηνουμε αρκετες ωρες χωρις να κοψουμε κομματι,μεχρι να αποροφησει οοοολο το σιροπι ,καλυτερα την αλλη μερα αν θες μπορεις να τον βαλεις σε πιατελα,σε ταπερ δεν θα σε συμβουλευα γιατι θα μαλακωσει και δεν θα ειναι τραγανος!! :)
    #
    Σχόλιο από Hari, 20-12-09  
    koritsia eimai etimh..... arxizw th sintagh, tha sas pw aurio!!! apo oti katalaba to lemoni to bazoume mesa sto katsarolaki, oxi mono thn flouda e??? gia na doume!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 29-12-09  
    Μια ερωτησούλα γιατί με τα γλυκά τα σιροπιαστά δεν έχω ιδιαίτερη σχέση ως τώρα. Όταν λες μαγείρισσα ότι κόβουμε σε κομμάτια, κόβουμε μέχρι κάτω?
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 29-12-09  
    Εύχομαι να πρόλαβα τις απορίες σας μια και είμαι στο τρέξιμο.

    jona αυτό που ρωτάς μπορείς να δεις στα προηγούμενα σχόλια. Κρύο το γλυκό και καυτό το σιρόπι.

    Ακριβώς Sol81 κόβουμε το γλυκό μέχρι κάτω όλο!

    Καλή επιτυχία κορίτσια!

    Ευχαριστώ πολύ FRANCINE, για τα πηρουνάκια μ'αρέσει που απολαμβάνετε αγαπημένες ξεχασμένες γεύσεις!


    #
    Σχόλιο από jona, 30-12-09  
    posin ora brazoyme to siropi re koritsia poythena den brika tin apantisi
    #
    Σχόλιο από Sol81, 30-12-09  
    5. Ψήνω το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Οταν ψηθεί τ'αφήνω λίγο να κρυώσει και το περιχύνω με το σιρόπι, που έχω βράσει για 5 λεπτά.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 2-1-10  
    σοσ κορίτσια, τον σιροπιαζω τωρα αλλα μοιαζει με σουπα!ετσι πρεπει?
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 2-1-10  
    Αν ακολούθησες σωστά τη συνταγή Sol81, δλδ τα υλικά της όσα λέει, σε γέμιση, φύλλο και στο σιρόπι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
    Θα τ'αφησεις χωρίς να το πειράξεις έτσι και σιγά σιγά θα το ρουφήξει το σιρόπι του.
    Εύχομαι να σ'αρέσει, καλή επιτυχία!
    Θα περιμένω κέρασμα.
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 28-12-11  
    Λία μου, έχω μερικές απορίες. Το ταψί δεν θα το βουτυρώσω, τα τρία πρώτα φύλλα όμως, που θα στρώσω στη βάση και τα τρία τελευταία για πάνω-πάνω, θα τα βουτυρώσω; Και μετά, σε κάθε φύλλο που θα βάζω λίγη γέμιση, θα το βουτυρώνω πρώτα ή όχι; Επίσης, πες μου τί μέγεθος ταψιού είναι ιδανικό στην κανονική δόση και τί μέγεθος στη μισή;
    #
    Σχόλιο από dimitri.mmm, 3-3-12  
    Μαγείρισσα, τι νούμερο ταψί χρησιμοποιείς για την συνταγή, Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από eirini358, 21-12-14  
    Θέλω πολύ να φτιάξω αυτή τη συνταγή καιρό τώρα, και έφτασε η μεγάλη στιγμή αλλά επειδή δεν έχω ξαναφτιάξει μπακλαβά έχω δύο ερωτησούλες: 1. επειδή σκέφτομαι να φτιάξω τη μισή δόση και φύλλο κρούστας θα βάλω το 1/2 της συνταγής, δηλ. 500γραμ.;; και 2. ψήνουμε σε αέρα ή αντιστάσεις;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ansou, 15-12-09  
    Μολις τον σιροπιασα!!!Εχει μοσχοβολησει το σπιτι και...το τετραγωνο!!!Το μοσχοκαρυδο φοβερη πινελια!!!Το μονο που επενεβην ηταν οτι εβαλα και αμυγδαλα και φυστικι αιγινιτικο.Δοκιμασα!Δεν αντεξα!!!Καθιερωνεται!!!Ευχαριστουμε!!!
    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 29-12-09  
    Τέλεια συνταγή! Τον έφταξα χθές με μικρές παραλλαγές: δεν έβαλα ζάχαρη στη γέμιση μόνο μοσχοκάρυδο, κανέλλα και γαρύφαλλο σκόνη - έστρωσα 6 φύλλα κάτω βουτυρωμένα και έπειτα καρύδι, 2 φύλλα βουτυρωμένα, καρύδι και συνέχισα μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Από πάνω 4 φύλλα. Σιρόπιασα σε κρύο μπακλαβά καυτό σιρόπι και βγήκε τέλειος!!!!!
    Μπράβο στη Mageirissa που μας θυμίζει παραδοσιακές συνταγές.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τις ...
    Χριστούγεννα δεν είναι απλά ‘κατανάλωση’, είναι κάτι πολύ παραπάνω..
    Τα Χριστούγεννα «ξερουτινιάζουμε» οι περισσότεροι....
    Επίσημο στρώσιμο τραπεζιού
    Εάν αποφασίσετε να κάνετε ένα πιο επίσημο δείπν...
    Ένα παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
    Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησ...
    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σιροπιαστά
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της xlomoprosopo
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 171 αγαπημένων συνταγών, του/της lia papadopoulou
    voblo sweets
    Ένα βιβλίο 224 αγαπημένων συνταγών, του/της voblo
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της elenixania
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της FILIPPIA