κύρια φωτογραφία συνταγής Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι 2
τζελίνα
τζελίνα @cook_8516204
,Ελλαδα

Κλασικό αγαπημένο ελληνικό πιάτο που μυρίζει θάλασσα!  Ό,τι πρέπει για την περίοδο της Σαρακοστής!!! 

Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι κ.λπ.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους! Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

63 Minutes
6 άτομα
  1. 1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.
  2. 2 ξερά κρεμμύδια
  3. 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  4. 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  5. 1 πρέζα κανέλα
  6. 1 πρέζα μπαχάρι
  7. 1 πρέζα γαρίφαλο
  8. 1 κούπα τριμμένες ντομάτες
  9. 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  10. πιπέρι
  11. αλάτι
  12. μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.

  2. 2

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά.

  3. 3

    Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.

  4. 4

    Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους

  5. 5

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα.

  6. 6

    Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας.

  7. 7

    Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

  8. 8

    Τότε προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).

  9. 9

    Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό.

  10. 10

    Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού. Αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε, είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

littlefairy
littlefairy @cook_8463513
Την έκανα τις προάλλες λόγω των ημερών και έγινε απίθανη! Η μόνη διαφορά που έβαλα ένα φύλλο δάφνης αντί για κανέλα και γαρίφαλο. Κλασσική αλλά διαχρονική συνταγή. Πολλή ωραία, μπράβο!!!

Από

τζελίνα
τζελίνα @cook_8516204
στις
,Ελλαδα
Είμαι μαγείρισα σε εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Εργάζομαι εκεί 7 χρόνια και μου αρέσει πολύ η δουλειά μου.
Δες περισσότερα