Χταπόδι στιφάδο 2
Λίγα μυστικά ακόμα
Περισσότερες συνταγές από τα θαλασσινά Kallimanis στο www.lovefish.gr
Υλικά
-
700 γρ χταπόδι μικρό ολόκληρο Kallimanis
-
500 γρ ξερά κρεμμύδια κομμένα κυδωνάτα
-
300 γρ πράσο σε μισές ροδέλες
-
12 κρεμμύδια φρέσκα ολόκληρα (το άσπρο μέρος μόνο)
-
100 γρ ελαιόλαδο
-
140 γρ πελτές ντομάτας
-
200 γρ μελιτζάνα σε κύβους μέσα σε νερό για να ξεπικρίσει
-
1 ξύλο κανέλας
-
1 συμπυκνωμένος ζωμός λαχανικών
-
2 κουτ. γλυκού αλάτι
-
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
-
4 φύλλα δάφνης
-
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
-
700 γρ νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βγάζουμε το χταπόδι από τη συσκευασία και το βάζουμε σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και το τοποθετούμε στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου.
-
2
Το χταπόδι έχει αποψυχθεί μόλις αποκτήσει ελαστικότητα η σάρκα του.
-
3
Καθαρίζουμε το χταπόδι και αφού το πλύνουμε καλά, κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του σε κομμάτια.
-
4
Σε ένα μπολάκι με νερό ξεπικρίζουμε τη μελιτζάνα για λίγη ώρα και κατόπιν τη στραγγίζουμε καλά.
-
5
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τη μελιτζάνα, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2’ περίπου. Προσθέτουμε αρχικά την κουκούλα (επειδή είναι πιο σκληρή) και μετά από 2’ περίπου το υπόλοιπο χταπόδι, την ντομάτα και το νερό.
-
6
Τέλος ρίχνουμε τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 20’ περίπου και κατόπιν προσθέτουμε την κανέλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο και μετά από 10’ ρίχνουμε τη μουστάρδα ανακατεύοντας καλά να πάει παντού. Αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμα για 8’ περίπου. Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Σχόλια
Χωρίς ξίδι δεν γίνετε!.
Antonis-team.