aroma
aroma @cook_8468555

Αρωματικός μεζές χταπόδι με γεύση Μεσογείου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν το βγάλετε από το ψυγείο θα προσέξετε ότι έχει φτιάξει κάτι σαν ζελέ...Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην το αφαιρέσετε από το χταπόδι. Κατά την αποθήκευση στα βάζα, μπορείτε να βάλετε ενδιάμεσα στο χταπόδι, κόκκινη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο και φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού. Το καθένα απ' αυτά δίνει τη δική του ξεχωριστή αρωματική πινελιά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Για την προετοιμασία
  2. 1 μέτριο χταπόδι 1-1,5 κιλό
  3. 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  4. 50 ml λευκό ξύδι
  5. 3 φύλλα δάφνης
  6. 8 κόκκοι μπαχάρι
  7. 10 κόκκοι πιπέρι
  8. 1 μέτριο κρεμμύδι
  9. Για την τελική φάση
  10. λευκό ξύδι
  11. 3-4 σκελίδες σκόρδου
  12. ρίγανη
  13. χοντρό αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε το χταποδάκι και το κόβουμε στα δυο, αφαιρώντας το στόμα (μπορεί να γίνει και μετά το βράσιμο).

  2. 2

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός το σκόρδο, τη ρίγανη και το αλάτι. Το κρεμμύδι μπαίνει ολόκληρο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο ανοικτό καπάκι(βγάζει πολύ αφρό), περίπου 45-55 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος που έχει το χταπόδι μας. Αφού τελειώσουμε με το βράσιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια(στο μέγεθος του αντίχειρά μας). Τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας τα πετάμε(κρεμμύδι, ζουμί κλπ). Σ'αυτή τη φάση το χταπόδι είναι έτοιμο, αλλά όχι κι ο μεζές μας.....

  3. 3

    Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε γυάλινα(αποστειρωμένα) βάζα για την αποθήκευσή, ακολουθώντας την εξής διαδικασία

  4. 4

    Στον πάτο βάζουμε 1-2 φύλα δάφνης, μια στρώση χταπόδι,ρίγανη, 2 κομματάκια σκόρδο και λίγο χοντρό αλάτι. Συνεχίζουμε μ'αυτόν τον τρόπο να "στοιβάζουμε", παραλείποντας τη δάφνη,πιέζοντας ελαφρά το χταπόδι (για να μη δημιουργηθούν μεγάλα κενά με αέρα) μέχρι να γεμίσουμε τα βάζα μας.

  5. 5

    Στη συνέχεια γεμίζουμε με λευκό ξύδι έως τα 2/3 κάθε βάζου και συμπληρώνουμε με νερό το υπόλοιπο 1/3, μέχρι να καλυφθεί όλο το χταπόδι. Κλείνουμε τα καπάκια και ανακινούμε ελαφρά, ώστε να πάνε παντού τα υλικά, προσέχοντας στο τέλος τα υγρά να καλύπτουν πλήρως το χταπόδι. Αν όχι, τότε συμπληρώνουμε κι άλλο ξύδι ή νερό. Αφήνουμε τα δοχεία κλειστά 5-6 ώρες εκτός ψυγείου και στη συνέχεια τα βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου μας, όπου και μπορούν να διατηρηθούν αρκετό διάστημα.

  6. 6

    Σερβίρεται κομμένο σε πιο μικρά κομμάτια με λίγο ελαιόλαδο. Μπαίνει στις σαλάτες, στα όσπρια και βέβαια είναι ο απόλυτος μεζές του ούζου.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

Σουλτάνα
Σουλτάνα @cook_8463724
Τελειος μεζες νασε καλα που ανεβασες την συνταγη

Από

aroma
aroma @cook_8468555
στις