Υπέροχα και ζουμερά γεμιστά της μανούλας (μου)

Μαγειρεύτηκε 21 φορές
kimwlos
kimwlos @kimwlos
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα

Όλες και όλοι έχουμε τη νέμεσή μας στην κουζίνα...Ε η δική μου είναι τα γεμιστά, τα οποία λατρεύω αλλά σπάνια πετυχαίνω... και όχι μόνο αυτό έχω από πάνω και τον kimwloσύζυγο να μου λεει.... "γεμιστά κάνει η μάνα σου... εσύ δεν τα κάνεις καλά... καλή μαγείρισσα είσαι δεν λέω αλλά με τα γεμιστά δεν το έχεις άστο!!!" ... άκου καλή μαγείρισσα.... κι επειδή τέτοια προσβολή δεν μπορεί να μείνει έτσι επιστράτευσα την μανούλα και μαζί βήμα βήμα έκείνη να δίνει οδηγίες και εγώ να εκτελώ... τα εκτέλεσα και έκανα τα καλύτερα γεμιστά της ζωής μου! Τώρα αν τολμάει ας πει κάτι....

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν βάζουμε καθόλου νεράκι. Στην μισή ώρα ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν έχουν βγάλει ζουμάκι τα λαχανικά μας, αν ναι, με ένα κουτάλι "λούζουμε" τα λαχανικά μας και ξανασκεπάζουμε. (αν όχι προσθέτουμε λίγο νεράκι).Για μια ώρα ψήνουμε οπωσδήποτε σκεπασμένα στο τελευταίο μισάωρο δοκιμάζουμε αν έχει μαλακώσει το ρύζι ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρουν χρώμα. Αν το ρύζι "κρατάει" συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη λίγη ώρα σκεπασμένο. Αν δεν έχουμε γάστρα σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.Η επιλογή των λαχανικών είναι καθαρά προσωπικό γούστο, μπορείτε να βάλετε ό,τι λαχανικό θέλετε σε όποια αναλογία θέλετε.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 1/2 ώρες
4 άτομα
  1. 5 ντομάτες ώριμες και λεπτόφλουδες
  2. 5 πιπεριές για γεμιστά πράσινες
  3. 3 πατάτες στρουμπουλές (οι 2 για γέμισμα, η 3η για υποστυλώματα)
  4. 1 μελιτζάνα τσακώνικη (εμένα μου αρέσει καλύτερα)
  5. 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  6. 1 σκελίδα σκόρδο
  7. 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  8. 2 κ.σ. ξερό δυόσμο (ή 1/2 ματσάκι φρέσκο)
  9. αλάτι
  10. πάρπικα γλυκιά
  11. κύμινο (μπόλικο!!!)
  12. λίγη κανέλα
  13. 2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο (πρίπου 200ml)
  14. 2 ποτηράκια του κρασίου ρύζι καρολίνα (περίπου 300 γρ)
  15. 200 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  16. 2 κ.σ. πελτέ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε, καθαρίζουμε και αδειάζουμε τα λαχανικά μας και τα αραδιάζουμε στην γάστρα μας (ή στο ταψί) να χωράνε καλά αλλά να μην έχουν και πολύ "αέρα" ανάμεσά τους.

  2. 2

    Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο τηγάνι

  3. 3

    Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και την πιπεριά φλωρίνης και προσθέτουμε στο τηγάνι,

  4. 4

    Προσθέτουμε και το ένα ποτηράκι λάδι και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά ως να μαλακώσουν.

  5. 5

    Στο μεταξύ τρίβουμε στον τρίφτη, στην χοντρή πλευρά την ψίχα από τις ντομάτες και μέσα εκεί διαλύουμε μια κ.σ. πελτέ.

  6. 6

    Μόλις παραθούν τα λαχανικά μας (σημειώστε ότι έχει αρχίσει ήδη να μοσχοβολάει η κουζίνα μας)

  7. 7

    Προσθέτουμε το μείγμα ντομάτας πελτέ

  8. 8

    Αλάτι, πάπρικα, δυόσμο, κύμινο, κανέλα, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (τα 150ml) και

  9. 9

    Βράζουμε για λίγο να δέσουν οι γεύσεις 4-5 λεπτά είναι αρκετά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

  10. 10

    Μεταφέρουμε σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε και το ρύζι και διορθώνουμε τις γεύσεις (αλάτι, ζαχαρίτσα κύμινο).

  11. 11

    Γεμίζουμε τα λαχανικά λίγο παραπάνω από την μέση. Την τρίτη πατάτα της παρέας την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε κομμάτια τα οποία τοποθετούμε ανάμεσα από τα γεμιστά μας στα κενά που υπάρχουν. Ανακατεύουμε τα 50 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, την 1 κ.σ. πελτέ το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη και περιχύνουμε τα λαχανικά. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 1/2 με 2 ώρες αναλόγως τον φούρνο στους 200οC.

  12. 12

    Είναι έτοιμα όταν έχει βράσει το ρυζάκι και έχουν πάρει ένα όμορφο χρωματάκι.Καλή όρεξη και καλή επιτυχία.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (21)

Από

kimwlos
kimwlos @kimwlos
στις
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Φτάσε όπου δεν μπορείς!!! Είμαι η kimwlos (με σήμα την φώκια), κατά κόσμον Δήμητρα μέλος της συνταγοπαρέας από το 2011. Γιαννιώτισσα γέννημα θρέμμα αλλά και κρητικιά εκ γάμου. Αγαπώ το καλό φαγητό, λατρεύω τη ζαχαροπλαστική και πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές. Στο ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς. Μεγάλη αγάπη η Κρήτη και η παράδοση, είτε μαγειρική είτε χορευτική είτε μουσική, είμαι κορίτσι παραδισιακό πως να το κάνουμε. Θα με βρεις και στο instagram: https://www.instagram.com/kimwlos/ Όλες οι συνταγές μου και στο cookwithdimitra.com
Δες περισσότερα