ggr
ggr @george
Athens

Τη συνταγή, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, την έχει ανεβάσει στο site του ο …COOKlos, απ’ όπου και την …υπεξαίρεσα, κάνοντάς της μια-δυό μικροαλλαγές (καθώς και κάποιες μεγαλύτερες, όπως στην αναλογία φρούτων-ζάχαρης).

Είναι τόσο ξεχωριστό γλυκό, που το ένα από τα δύο βαζάκια που φτιάξαμε φαγώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που ανοίξαμε το βαζάκι.

Έτσι, το δεύτερο από τα βαζάκια κλειδώθηκε σε σημείο που μόνο εγώ γνωρίζω και τα κλειδιά... χαθήκαν! Μέχρι του χρόνου και την επόμενη παραγωγή μας...

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια ιδιαίτερη κονσερβοποίηση, τα εσπεριδοειδή (λόγω και της μεγάλης συγκέντρωσης πηκτίνης που περιέχουν), συνήθως είναι ανθεκτικά και δεν μουχλιάζουν εύκολα. Έτσι, θεωρώ ότι αρκεί το κενό αέρος που δημιουργείται με το αναποδογύρισμα των βάζων όσο το περιεχόμενό τους είναι ακόμη καυτό.

Εάν, πάλι, θέλετε να διατηρήσετε το γλυκό για μεγάλο διάστημα ή ετοιμάσετε μεγάλες ποσότητες και δεν θέλετε να διατρέξετε κανένα κίνδυνο, μπορείτε να προχωρήσετε σε κονσερβοποίηση των βάζων, και να τα κονσερβοποιήσετε βάζοντάς τα (αφού τα γεμίσετε με το γλυκό) να πάρουν μία βράση σε μεγάλη κατσαρόλα με καλυμμένο τον πάτο της με ένα πανί.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. 500 γρ κουμ κουατ
  2. 450 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 400 ml νερό
  4. 1 κ.σ. ξυνό
  5. χυμό από 1 λεμόνι
  6. φλούδα από 1/2 λεμόνι
  7. κανέλα, 1 ξυλαράκι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Είχαμε την χαρά φέτος, με τις πολλές βροχές, τα δύο μικρά δεντράκια κουμ κουάτ που έχουμε,

  2. 2

    .να μας κάνουν μία “ικανοποιητική” ποσότητα φρούτων. Η Λουίζα ήθελε ένα μέρος τους να πάει για λικέρ, κατάφερα όμως να κρατήσω άλλα τόσα, 500 γραμμάρια για το γλυκό κουταλιού που τόσο λαχταρούσα…

  3. 3

    Πάμε να το δοκιμάσουμε μαζί; Ξεπλένουμε καλά τα κουμκουάτ. Αφαιρούμε τα κοτσανάκια. Εάν έχουν τίποτα μικρά στίγματα, τα αφαιρούμε με τη μύτη ενός μαχαιριού.

  4. 4

    Τα τρυπούμε με πιρούνι. Με τον τρόπο αυτό, με το μούλιασμα, θα αποβάλουν όλη την ξινή τους γεύση.

  5. 5

    Τα βάζουμε, λοιπόν, σε ένα σκεύος με νερό, τόσο που να τα σκεπάζει κατά 2 δάκτυλα,

  6. 6

    Βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο πατημένο με ένα βάρος, έτσι ώστε να τα κρατάει βυθισμένα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες.

  7. 7

    Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό,

  8. 8

    Να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.

  9. 9

    Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό, όπου και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Έτσι διακόπτουμε ακαριαία τον βρασμό τους αλλά και τονώνουμε το (πανέμορφο, παραδεχτείτε το!) χρώμα τους.

  10. 10

    Αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα, και πάλι με κρύο. Ξαναρίχνουμε τα κουμ κουάτ στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για άλλα 8 λεπτά, πάντα από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός τους. Τα στραγγίζουμε και πάλι

  11. 11

    Τώρα δεν θα τα ξαναβράσουμε αλλά θα τα ρίξουμε ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ σε ένα σκεύος με νερό (παγωμένο, από το ψυγείο). Ο λόγος είναι και πάλι ο ίδιοςακαριαία διακοπή του βρασμού και διατήρηση του έντονου χρώματός τους. Τα αφήνουμε για άλλες 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό τους κάθε 6ωρο (3 φορές, συνολικά) κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος, για καλύτερο ξεπίκρισμα των φρούτων. Αυτές τις 3 φορές, το νερό δεν υπάρχει λόγος να είναι από το ψυγείο, βάζετε κρύο νερό βρύσης.

  12. 12

    Όταν περάσει και αυτό το δεύτερο 24ωρο, βάζουμε και πάλι τα κουμ κουάτ σε κατσαρόλα με νερό (ίσου, τουλάχιστον, βάρους, 500 με 550 ml για το μισό κιλό των φρούτων) και τα βράζουμε άλλη μία φορά, για 5 λεπτά τώρα.

  13. 13

    Σε ένα άλλο σκεύος παραδίπλα, διαλύουμε το ξυνό σε λίγο νερό (υπολογίστε το ίσα να βρέχει όλα τα φρουτάκια, όταν θα τα ρίξουμε εκεί μέσα).

  14. 14

    Στραγγίζουμε τα κουμκουάτ από την κατσαρόλα που έβραζαν (το νερό το κρατούμε στην άκρη), και τα βάζουμε μέσα στη λεκάνη με το λίγο νερό και το ξυνό, για 1 ώρα. Κατά διαστήματα τα ανακατεύουμε με κουτάλι, επιδιώκοντας έτσι να βραχεί όλη η επιφάνειά τους με το όξινο νερό.

  15. 15

    Αφαιρούμε τα κουμ κουατ από το νερό με το ξυνό, τα ρίχνουμε σε ένα τρυπητό και τα αφήνουμε ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΟΥΝ ΚΑΛΑ. Ο λόγος είναι ότι, όταν θα ξαναμπούν στο έτοιμο πια σιρόπι, θα πρέπει να κουβαλούν την λιγότερη δυνατή υγρασία, αυτός είναι ο λόγος.

  16. 16

    Βάζουμε στην κατσαρόλα 400 ml νερό (από εκείνο όπου έβρασαν αυτό το τελευταίο 5λεπτο), τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και το ξύσμα του λεμονιού (αλλά ΟΧΙ και το χυμό του, αυτός θα μπει ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της διαδικασίας, σε κάποιες ώρες ή την επόμενη ημέρα, για να ολοκληρώσει το δέσιμο), και ανεβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να αρχίσει να δένει. Θα πάρει γύρω στα 8 με 10 λεπτά για να είναι έτοιμο.

  17. 17

    Επιστρέφουμε λοιπόν τα κουμ κουατ στην κατσαρόλα με το σιρόπι, την ανεβάζουμε και πάλι στη φωτιά και, από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5 με 7 λεπτά, να δέσει σωστά το σιρόπι τους.

  18. 18

    Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά. Εδώ, πρέπει να θυμηθείτε ότι έχουμε να κάνουμε με εσπεριδοειδή, όταν βράσουν ολόκληρα και σταθούν, μπορεί να βγάλουν νερό και να αραιώσουν έτσι το σιρόπι τους. Μπορείτε να τα αφήσετε από 6 με 8 ώρες μέχρι και έως την επομένη (που θα σας το συνιστούσα σαν πιο ασφαλές).

  19. 19

    Τα ελέγχουμε λοιπόν την επόμενη μέρα (βλέπουμε εάν το σιρόπι μας είναι τόσο δεμένο στο σημείο που το θέλουμε). Εάν δεν είναι, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το σιρόπι μας ΜΟΝΟ (όχι και τα φρουτάκια, δεν θέλουμε ούτε να παραβράσουν, ούτε και να διαλυθούν, φυσικά), προσθέτουμε και 1 κουταλιά ζάχαρη και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Μόλις αρχίσει να δένει και πάλι, προσθέτουμε και τα κουμ κουάτ, προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να πιάσει την επιθυμητή πυκνότητα. Θα συνιστούσα, ακόμη και εάν είναι καλά δεμένο το σιρόπι, να τα αφήσετε για μία βράση, ίσα για να προσθέσετε το χυμό του λεμονιού, μην τον ξεχάσετε αυτόν…

  20. 20

    Κατεβάζουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια. Αν και, τόσο που είναι, τι να μοιράσετε, το πολύ πολύ να το βάλετε σε δύο βαζάκια-μινιατούρες… Εκτός και εάν το επιχειρήσετε με μεγαλύτερες ποσότητες… Τυχερές… Θα ισομοιράσετε πρώτα τα φρουτάκια και κατόπιν θα χύσετε από πάνω τους το σιρόπι. Με τον τρόπο αυτό ελέγχετε να είναι όλα τα βαζάκια με την ίδια ποσότητα φρούτων μέσα. Όταν θα μεταφέρετε τα φρούτα πρώτα στα βαζάκια, ιδιαίτερα εάν καθυστερήσετε κάπως να χύσετε το σιρόπι, θα προσέξετε να σουρώνουν, θα μαζέψουν λίγο. Μην ανησυχήσετε, μόλις τα περιχύσετε με το σιρόπι, θα επανέλθουν στο προηγούμενο σχήμα τους. Μια αφυδατοσούλα ήταν γιατρέ μου…

  21. 21

    Σφραγίζουμε καλά με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα γυρίσουμε σε ορθή στάση και τα φυλάξουμε σε δροσερό, στεγνό και σκιερό μέρος, όπως όλες τις παρασκευές αυτού του είδους.

  22. 22

    Το νερό στο οποίο φτιάξαμε το σιρόπι είδατε ότι είναι εκείνο στο οποίο βράσαμε τα ξεπικρισμένα πια φρουτάκια για το τελευταίο 5λεπτο. Αυτό για να κρατήσουμε όσο μπορούμε από τα αρώματά τους, τώρα που το πικρό μέρος έχει απομακρυνθεί. Γι’ αυτό βάζουμε τόσο ώστε στο τέλος να μας μείνουν τα 400 ml που χρειαζόμαστε για το σιρόπι (σε αυτή την ποσότητα φρούτων, ανάλογα το διαμορφώνετε για μεγαλύτερες ποσότητες κουμ κουάτ)

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

Evelina Kln
Evelina Kln @EvelinaKln
Να ρωτήσω κάτι. Στο 16ο βήμα το σιρόπι το αφήνω να κρυώσει και έπειτα από μια ώρα βάζω τα φρουτάκια μου μέσα στο σιρόπι και τα αφήνω να βράσουν για αλλά 5 λεπτά όλα μαζι;
(διορθώθηκε)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens