Ζυμαρικά με λουκάνικο, radicchio & λιαστή ντομάτα

9 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Οι λιαστές ντομάτες προσθέτουν τόνους γλυκύτητας αλλά και εκείνην την “τόσο όσο πρέπει” οξύτητα που θα ισορροπήσουν την πικάντικη παρουσία του καυτερού λουκάνικου και την ευχάριστη πικράδα του radicchio, σε αυτήν την πολύ-πολύ απλή συνταγή ζυμαρικών.Αφαιρείτε το λουκάνικο και έχετε ένα χορτοφαγικό πιάτο. Προσθέτετε κρέμες γάλακτος ή αντικαταστείστε το radicchio με σπανάκι, σέσκουλο ή δεν ξέρω τι και …καταστρέφετε το πιάτο φτιάχνοντας κάτι άλλο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μια και δεν υπάρχει σάλτσα ντομάτας σε αυτό το πιάτο, θα πρέπει να προσέξετε να μην ξεμείνει από υγρασία η σάλτσα. Για τον λόγο αυτό και κρατήσαμε αρκετό από το νερό του βρασμού (μπορείτε να κρατήσετε και ακόμη περισσότερο), για να διατηρήσουμε μία ικανοποιητική (και απαραίτητη) υγρασία στα ζυμαρικά μας!Εάν προτείνω για αυτό το πιάτο τον τύπο ζυμαρικών, είναι επειδή είναι ένα πολύ καλό είδος pasta για τέτοιες σάλτσες. Δένει πολύ καλά μαζί τους, οι πιρουνιές είναι “γεμάτες”, και κοντά σε όλα είναι και ένας τύπος που δεν πολυσυχνάζει στα ελληνικά τραπέζια, έτσι θα …“κάνετε και το κομμάτι σας” στους φιλοξενούμενούς σας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
5-6 άτομα
  1. 1 συσκευασία casarecce ή άλλα κοντόσχημα ζυμαρικά
  2. 1 τσιμπιά ημί-χοντρο αλάτι
  3. 60 ml καλό παρθένο ελαιόλαδο
  4. 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  5. 500 γρ καυτερό χωριάτικο λουκάνικο (χωρίς το εντεράκι)
  6. 600 γρ (περίπου 7 κούπες) radicchio, χοντροκομμένο
  7. 1/2 φλυτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  8. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα σας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανεβάζουμε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, όπου θα βράσουμε τα ζυμαρικά μας. Ανάβουμε το μάτι και περιμένουμε να έρθει το νερό (σκεπασμένο για ταχύτητα/οικονομία) σε έντονο βρασμό. Τί θα πει “μπόλικο”; 1000ml για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικού Και τι θα πει “έντονος βρασμός”; Να βράζει έντονα ώστε, όταν ρίξουμε τα ζυμαρικά, η θερμοκρασία να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα πολύ γρήγορα, για να ξαναρχίσει ο βρασμός και να αρχίσουμε να υπολογίζουμε τον χρόνο που θέλουν τα ζυμαρικά.

  2. 2

    Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε, πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο (είναι περίπου 4 κουταλιές, μην το τσιγκουνευθείτε)

  3. 3

    Και, μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες (όχι κυβάκια αυτή τη φορά) καθώς και μία τσιμπιά αλάτι. Εάν έχετε από εκείνο που “είναι-δεν είναι” χοντρούτσικο, ακόμη καλύτερα.

  4. 4

    Σε αυτή τη μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας το πότε-πότε, να μαλακώσει και να γίνει γυαλιστερό, όχι όμως και να σκουρύνει σε χρώμα.

  5. 5

    Όσο μαλακώνει το κρεμμύδι, το νερό στην κατσαρόλα θα έχει πιάσει να βράζει έντονα. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο χρόνο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία τους. Θα τα σουρώσουμε όσο είναι ακόμη “al dente”, επειδή θα συνεχίσουν το μαγείρεμά τους και στο τηγάνι.

  6. 6

    Επιστρέφουμε στο τηγάνι μας, προσθέτουμε το λουκάνικο σε κομμάτια και το μαγειρεύουμε, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας το κατά διαστήματα

  7. 7

    Και σπάζοντάς το με ξύλινο κουτάλι σε μικρότερα κομματάκια, μπουκίτσες. Θα πρέπει να το δούμε να είναι σχεδόν έτοιμο, μαγειρεμένο.

  8. 8

    Προσθέτουμε και το radicchio. Έχουμε υπολογίσει το βάρος του αφού του αφαιρέσουμε την λιγότερο τρυφερή “καρδιά” του, θα χρησιμοποιήσουμε τα, σαφώς πιο τρυφερά, φύλλα του

  9. 9

    Μαζί προσθέτουμε και 2 κουταλιές νερό.

  10. 10

    Σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε στην ίδια μέτρια προς υψηλή φωτιά για άλλα 5 με 7 λεπτά, μέχρι το λουκάνικο να μαγειρευθεί εντελώς και να μαραθεί το radicchio.

  11. 11

    Όσο σιγομαγειρεύεται το λουκάνικο με το radicchio, εμείς σουρώνουμε τα ζυμαρικά και κατόπιν τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τους, εκτός εστίας φυσικά (μαζί με όλη την υγρασία που έχουν, μην τα αφήσετε να στραγγίσουν για ώρα και κολλήσουν μεταξύ τους, αυτός είναι και ο λόγος που τα βράζουμε ταυτόχρονα με το υπόλοιπο φαγητό)

  12. 12

    Θα κρατήσουμε ένα ολόκληρο φλυτζάνι από το νερό του βρασμού τους, θα το χρειασθούμε στη συνέχεια.

  13. 13

    Ξαναεπιστρέφουμε στο τηγάνι μας και προσθέτουμε τώρα τις λεπτές λωρίδες λιαστής ντομάτας. Το radicchio έχει ήδη μαραθεί, οπότε οι λιαστές θα χωρέσουν (αλλά και θα ανακατευθούν) ευκολότερα. Ανακατεύουμε καλά.

  14. 14

    Προσθέτουμε και 1/2 φλυτζάνι από το νερό του βρασμού των ζυμαρικών και ανακατεύουμε και πάλι καλά, να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.

  15. 15

    Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τα σουρωμένα ζυμαρικά μας, την επαναφέρουμε πάνω στο μάτι που ήταν το τηγάνι και,

  16. 16

    Ανακατεύοντας για να καλύψει η σάλτσα λουκάνικου όλα τα ζυμαρικά, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά (εκείνα τα 2 λεπτά που είχαμε “ξεκλέψει” από τον ολικό χρόνο βρασμού τους).

  17. 17

    Εάν χρειασθεί (εάν δούμε να στεγνώνει η σαλτσούλα στα ζυμαρικά), έχουμε πάντα το υπόλοιπο 1/2 φλυτζάνι νερό βρασμού να τους προσθέσουμε 3-4 κουταλιές ακόμη.

  18. 18

    Μοιράζουμε ζυμαρικά και σάλτσα σε πιάτα

  19. 19

    Και τρίβουμε από πάνω τους λίγο φρέσκο πιπεράκι. Έτοιμοι! Θα απολαύστε ένα αναπάντεχα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens