Ζύμη για αλμυρές πίτες

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
,

Περιγραφή

Πρόκειται για μια εύκολη, αφράτη και εξαιρετικά εύγεστη ζύμη για όλες τις αλμυρές πίτες, αλλά και για μικρά ατομικά πιτάκια.

Ζύμη για αλμυρές πίτες
photo: Σουηδός Μάγειρας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αβγό
  • 1 ποτηράκι κρασιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ γιαούρτι (ένα κεσεδάκι)
  • 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά ή τσίπουρο χωρίς άρωμα ή άλλο λευκό αλκοολούχο (π.χ. βότκα ή ρούμι)
  • Λίγο αλάτι (αν δεν είναι πολύ αλμυρό το τυρί)
  • Πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ζύμες
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Τυριά , Γιαούρτι
Φτιάχνει: Μια μεγάλη πίτα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 35' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 43' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνουμε στη μέση μια λακούβα.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ελαστική και ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει.
  3. Αφήνουμε να "ξεκουραστεί" σε θερμοκρασία δωματίου για 30 περίπου λεπτά ή όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να προετοιμάσουμε τη γέμισή μας.
  4. Χωρίζουμε σε δυο μπάλες και ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια, στο πάχος που επιθυμούμε.

Καλή επιτυχία!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αρχικά μπορεί η ζύμη να κολλάει και να φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι. Ωστόσο, με το ζύμωμα αποκτά ομοιογενή μορφή και δεν είναι απαραίτητο να μεταβάλλετε τις αναλογίες των υλικών.

Η ζύμη μπορεί να ανοιχτεί σε φύλλο αμέσως μόλις την ετοιμάσετε. Ο χρόνος για "ξεκούραση" είναι προαιρετικός.

Αλευρώνετε τη ζύμη όταν την ανοίγετε φύλλο για να μη σπάει.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 12-4-10  
    Δεν εβαλα το τυρι γιατι ειχε αρκετο τυρι η πιτα που εφτιαξα.Η ζυμη ανοιγε ευκολα και το αποτελεσμα ηταν ενα αφρατο,μαλακο φυλλο.Μας αρεσε πολυ!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 18-5-15  
    Έγινε μια πρασοτυρόπιτα ονειρεμένη!!!!
    #
    Σχόλιο από georg1a, 26-8-15  
    Ευχαριστώ πολύ για τη φωτό Swedish Cook! Δίνει bonus στη συνταγούλα! Γεια στα χέρια σου :))
    #
    Σχόλιο από georg1a, 26-8-15  
    Να'σαι καλά Soulitsa! Πάντα χαρές και νοστιμιές :))

    4 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 12-4-10  
    Δεν εβαλα το τυρι γιατι ειχε αρκετο τυρι η πιτα που εφτιαξα.Η ζυμη ανοιγε ευκολα και το αποτελεσμα ηταν ενα αφρατο,μαλακο φυλλο.Μας αρεσε πολυ!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 18-5-15  
    Έγινε μια πρασοτυρόπιτα ονειρεμένη!!!!
    #
    Σχόλιο από georg1a, 26-8-15  
    Ευχαριστώ πολύ για τη φωτό Swedish Cook! Δίνει bonus στη συνταγούλα! Γεια στα χέρια σου :))
    #
    Σχόλιο από georg1a, 26-8-15  
    Να'σαι καλά Soulitsa! Πάντα χαρές και νοστιμιές :))

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ελληνικά τυριά.... μία πρόκληση για τον ουρανίσκο μας!
    Ελάτε να σας ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα και ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 397 αγαπημένων συνταγών, του/της anna1973
    ΠΙΤΕΣ-ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 269 αγαπημένων συνταγών, του/της marymyt
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της Soulitsa
    Ζύμες-κρέπες-βάφλες
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της elenixania
    πίττες/διάφορες ζύμες
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της Duende