Ζύμη για πίτσα στο σπίτι, όπως στην πιτσαρία

Μαγειρεύτηκε 13 φορές
Mary_
Mary_ @cook_8484626

Η συνταγή αυτή είναι του Ιταλού Vittorio Viarengo. Χρειάζονται συνολικά 8-9 ώρες για να έχετε ένα εξαίσιο αποτέλεσμα, καθώς η ζύμη δεν είναι μια από τις συνηθισμένες “ψωμένιες” ζύμες σπιτικής πίτσας, αλλά ένα καλοψημένο, τραγανό από έξω και αφράτο από μέσα ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε την αυθεντική συνταγή μαζί με εικόνες και βίντεο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα πιο σημαντικά εν τέλει στοιχεία για καλή πίτσα είναι 1. το καλό ζύμωμα και 2. Το σωστό ψήσιμο (λίγος χρόνος σε μεγάλη θερμοκρασία).(*) Προτείνω μοτσαρέλα άσπρη, κι αν βρείτε μάλιστα πάρτε di bufala, μοτσαρέλα κίτρινη τριμμένη και προσούτο!(**) Κάθε φορά το ψήσιμό μας εξαρτάται από το φούρνο που χρησιμοποιούμε. Σε έναν καλό φούρνο λοιπόν 4-6 λεπτά είναι καλός χρόνος ψησίματος, σε μικρότερα φουρνάκια απαιτούνται 8-10 λεπτά. Εάν έχετε ξυλόφουρνο, εκεί πλέον ο χρόνος μειώνεται στα 2-3 λεπτά μόλις, καθώς αναπτύσσεται πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Εάν μάλιστα έχετε και πλάκα ψησίματος το αποτέλεσμα θα απογειωθεί!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

21 Minutes
3 πίτσες μετρίου μεγέθους
  1. 450-480 γρ αλεύρι τύπου 00
  2. 250-300 ml νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  3. 10 γρ αλάτι
  4. 1,5 γρ μαγιά στιγμής ή 2-3 γρ φρέσκια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίξτε το νερό σε μια λεκανίτσα μαζί με 250γρ από το αλεύρι και ανακατέψτε για 2 λεπτά. Σκεπάστε με μεμβράνη αεροστεγώς και αφήστε το για 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στη διαδικασία της αυτόλυσης έτσι ώστε να πάρουμε ελαστική ζύμη.

  2. 2

    Προσθέστε τη μαγιά και 50-70 γρ αλεύρι και ανακατέψτε. Όταν απορροφηθεί τελείως το αλεύρι προσθέστε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Χρειάζεται προσοχή να μην έρθει το αλάτι σε επαφή με τη μαγιά γιατί θα την εξουδετερώσει. Ζυμώστε καλά για 20-30 λεπτά (αν έχετε αρτοπαρασκευαστή 10-15 λεπτά), μέχρι να πάρετε μια λεία, ελαστική και συμπαγή ζύμη. Επειδή η ποσότητα των υλικών δίνεται σε ένα εύρος, αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω αλεύρι ή νερό, προσθέστε με προσοχή.

  3. 3

    Καλύψτε τη λεκάνη πάλι με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ανέβει για 2 ώρες.

  4. 4

    Αφότου περάσει αυτό το διάστημα, χωρίστε τη ζύμη σε τρία μέρη και σχηματίστε μπαλίτσες. Τοποθετήστε τες μέσα σε ελαφρώς λαδωμένα τάπερ, κλείστε τα ερμητικά με τα καπάκια τους και αφήστε τα για 5-6 ώρες.

  5. 5

    Μετά από 5-6 ώρες, ανοίξτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 βαθμούς, έχοντας μέσα το ταψί γυρισμένο ανάποδα. Αλευρώστε τα χέρια σας, βγάλτε τις ζύμες από τα τάπερ και ανοίξτε τες λεπτές σε αλευρωμένο πάγκο. Η ζύμη είναι ελαστική και ανοίγεται εύκολα με τα χέρια.

  6. 6

    Όταν προθερμανθεί ο φούρνος, βγάλτε από μέσα το ταψί (πάντα γυρισμένο ανάποδα), ρίξτε λίγο αλεύρι η σιμιγδάλι και μεταφέρτε την ανοιγμένη ζύμη επάνω.

  7. 7

    Ρίξτε σάλτσα ντομάτας, τα τυριά, αλλαντικά της αρεσκείας σας και ό,τι άλλο θέλετε (*) και ρίξτε ομοιόμορφα ένα κουταλάκι ελαιόλαδο από πάνω.

  8. 8

    Ψήστε για 4-6 λεπτά. (**)

Αντιδράσεις

Cooksnaps (13)

Σχόλια (34)

SofM
SofM @cook_8491320
Την δοκίμασα κι εγώ. Η γεύση είναι καταπληκτική, θυμίζει πιτσαρίας. Δυστυχώς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας προτιμούν πιο «ψωμένιες» ζύμες.
Στα τεχνικά, δεν ακολούθησα κατά γράμμα τα βήματα και τους χρόνους. Έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή και για να φουσκώσει την έβαλα σε πρόγραμμα φουσκώματος στο φούρνο. Το αποτέλεσμα ήταν να ζεσταθεί πολύ το ζυμάρι και όταν έφτιαχνα τις πίτσες με ταλαιπώρησε πάρα πολύ γιατί κολλούσε και δεν απλωνόταν εύκολα. Ευτυχώς η ζύμη βγήκε καλή σαν υφή και σαν γεύση.

Από

Mary_
Mary_ @cook_8484626
στις