Ζύμη ολικής για κριτσίνια πασπαρτού
Φτιάχνονται πολύ γρήγορα, δεν χρειάζονται χρόνο για να φουσκώσουν, σε μία ώρα μπορέιτε να τα σερβίρετε. Η βασική ζύμη μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ανάλογα με ποιά υλικά θα βάλετε επιπλέον.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου. Στα πρόσθετα υλικά βάζουμε όποιο συνδυασμό μας αρέσει. Εγώ στην φωτογραφία έχω τριμμένο καρότο, ρεγκάτο τυρί και πάπρικα. Στην επιφάνεια τους αν θέλουμε την περνάμε με γάλα ή νερό και πασπαλίζουμε σουσάμι, τυρί ή σπόρους. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο θα είναι μαλακά αλλά στην συνέχεια μόλις κρυώσουν θα σφίξουν. Η δόση βγάζει 1 ταψί μεγάλο φούρνου, στα 18-20 κομμάτια περίπου.
Υλικά
-
Ζύμη
-
150 γρ. αλεύρι ολικής
-
150 γρ. αλεύρι up
-
1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
-
1-2 κ.γ. αλάτι (ανάλογα τα γούστα)
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη
-
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 φλ. χλιαρό νερό
-
Πρόσθετα υλικά
-
3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας συμπυκνωμένη
-
1/2 φλ. ψιλοκομμένες μαύρες ελιές
-
2 καρότα τριμμένα στο ψιλό τρίφτη
-
2 κ.σ. σάλτσα πέστο με λίγη τριμμένη παρμεζάνα
-
1 κ.σ. πάπρικα
-
1 φλ. ότι τυρί προτιμάμε τρίμμα
-
ρίγανη-θυμάρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μπολ ανακατεύουμε τ' άλευρα και μπέικιν κοσκινισμένα, αλάτι, ζάχαρη.
-
2
Μετά ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε να πάει παντού μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα η ζύμη μας.
-
3
Κάνουμε λακούβα και προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
-
4
Αναποδογυρίζουμε την ζύμη στον πάγκο και την πατάμε να απλώσει σε στρογγυλο σχήμα, προσθέτουμε τα πρόσθετα υλικά της επιλογής μας.
-
5
Ζυμώνουμε ξανά να ενωθούν τα υλικά με την ζύμη μας ώστε να πάρουμε ένα ενιαίο μείγμα.
-
6
Κόβουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, περίπου στα 30 γρ το καθένα και πλάθουμε μπαστουνάκια.
-
7
Σε ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε τα μπαστουνάκια μας σε απόσταση μεταξύ τους 2 εκατοστά.
-
8
Ψήνουμε πάνω - κάτω αντίσταση στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά και για 5 λεπτά στο γκριλ.
-
9
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Σχόλια (31)