gel
gel @cook_8497165

Τι θα λέγατε να δοκιμάζατε το ψωμί που έτρωγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά και μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα; Χρησιμοποιούσαν αλεύρι ζέας (υψηλής θρεπτικής αξίας) και είναι ο λόγος που έφτιαξα το πρώτο μου ψωμί!!!
5 λεπτά πριν βάλω τη ζύμη στο ταψί ανοίγω το φούρνο στους 180 και βάζω μέσα ένα πήλινο με λίγο νερό και το αφήνω μέσα καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

47 Minutes
  1. 500 γρ αλεύρι ζέας ή 300 γρ ζέας και 200γρ αλεύρι κριθαριού
  2. 300 γρ χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
  3. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  4. 2 κ.σ ελαιόλαδο
  5. 1 κ.σ αλάτι
  6. λίγο σουσάμι (αν θέλουμε)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Φυλάω σε ένα μικρό ποτηράκι λίγο αλεύρι για μετά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 2 κ.σ αλεύρι, όλο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύω και το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.

  2. 2

    Μετά ρίχνω 1 κ.σ λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι,ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ λάδι.

  3. 3

    Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι που είχαμε φυλάξει και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά

  4. 4

    Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.

  5. 5

    Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι,ρίχνω λίγο σουσάμι και λίγο αλεύρι,σταυρώνω τη ζύμη και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.

  6. 6

    Όταν το ψωμί είναι έτοιμο το τυλίγετε με μια πετσέτα και μόλις περάσουν 15 λεπτά μπορείτε να απολαύσετε την δημιουργία σας!

Αντιδράσεις

Σχόλια (66)

TOURKA
TOURKA @cook_13969019
Καλησπέρα
Τι μέγεθος ταψί χρησιμοποιείς ?
Και το πήλινο με το νερό το βάζεις κατά την διάρκεια του ψησίματος ?
Ευχαριστώ

Από

gel
gel @cook_8497165
στις

Κορυφαία αναζήτηση σε