κύρια φωτογραφία συνταγής Ζυμωτό ψωμί
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ @cook_8449870

Εύκολος τρόπος παραγωγής φρέσκου, ζυμωτού ψωμιού από τα χεράκια σας, χωρίς προζύμι!

Λίγα μυστικά ακόμα

Το νερό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει. Πρέπει ίσα να ζεστάνει. Δε σας συνιστώ νωπή μαγιά διότι το ψωμί ξινίζει σύντομα και δημιουργούνται περίεργες ίνες, σαν κλωστές. Το μυστικό για αφράτο ψωμί είναι ο τύπος του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Το σκληρό ή αλλιώς δυνατό αλεύρι είναι ο ιδανικός τύπος, με το οποίο φτιάχνουμε και αφράτα, μαλακά τσουρέκια. Μπορείτε να αυξήσετε το αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρό θέλετε το ψωμί.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

54 Minutes
1 κιλό ψωμί
  1. 1 κιλό δυνατό αλεύρι
  2. 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  3. 2 κουταλάκια αλάτι
  4. ζεστό νερό (όσο πάρει)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Λιώστε τη μαγιά με το αλάτι σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό

  2. 2

    Σε ενα μεγάλο μπωλ ρίξτε το αλεύρι με την λιωμένη μαγιά και το αλάτι

  3. 3

    Αρχίστε να ζυμώνετε, ρίχνοντας σιγά σιγά όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε ζύμη μαλακή, να μην κολλά στα δάχτυλα

  4. 4

    Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί

  5. 5

    Τη μοιράζετε σε 2 ίσα μέρη (φρατζόλες ή καρβελάκια) και τα βάζετε σε λαδωμένα σκεύη. Στρογγυλά ταψάκια για τα καρβελάκια ή μακρόστενες φόρμες για τις φρατζόλες

  6. 6

    Μπορείτε να βάλετε όλη τη ζύμη σε ένα ταψί ή φόρμα αν θέλετε 1 κιλό και όχι 2 τεμάχια του μισού κιλού

  7. 7

    Σκεπάστε με αλευρωμένη πετσέτα και βάλτε τα στο φούρνο 25 βαθμών για να υπάρχει ζέστη και να φουσκώσουν μέχρι να φτάσουν στο χείλος του ταψιού

  8. 8

    Τρυπήστε τη ζύμη σε μερικά σημεία και ψήστε τα ψωμάκια στους 200 βαθμούς να ροδοψηθούν

  9. 9

    Μόλις είναι έτοιμα,αλείψτε τις επιφάνειες με ελαιόλαδο για να μαλακώσει η κόρα

  10. 10

    Διατηρείστε τα τυλιγμένα σε πετσέτα και κλεισμένα σε σακούλα αν θα τα καταναλώσετε σύντομα ή σε σακούλα στην κατάψυξη

Αντιδράσεις

Cooksnaps (21)

Σχόλια (95)

margarita045
margarita045 @cook_8527124
Πολυ ωραιο το ψωμακι σου πεταλουδιτσα.Θα κανω την συνταγη σου και θα επανελθω με τα πηρουνακια μου!!

Από

ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ
στις