κύρια φωτογραφία συνταγής Ζωμός λαχανικών (κύβοι)
Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Φτιάξτε αυτό το ζωμό, κάντε τον παγάκια και φυλάξτε τον στην κατάψυξη. Θα έχετε σούπες, νόστιμες σάλτσες, ζυμαρικά κλπ, εύκολα και γρήγορα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ κάνω πάντα τον πυκνό ζωμό. Έχει ένα σκούρο καφέ χρώμα που δεν είναι και τόσο ωραίο στην όψη, αλλά είναι πολύ νόστιμοι.Βάζω παγάκια ζωμού σε μακαρόνια που βράζουν ή σε σάλτσες. Ακόμα φτιάχνω λαχανόσουπες βράζοντας μόνο μερικές πατατούλες και καρότα και προσθέτοντας αρκετά παγάκια ζωμού. Αν την αβγοκόψετε κιόλας είναι μια υπέροχη και γρήγορη σούπα. Τη συνταγή την είχα βρει σε κάποιο Gourmet. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

68 Minutes
  1. 2 πράσα
  2. 1 μεγάλο κρεμμύδι
  3. 2-3 καρότα
  4. 1-2 σκελίδες σκόρδο
  5. 1 πράσινη πιπεριά
  6. 3-4 κλωνάρια σέλινο
  7. 3-4 κλωνάρια μαϊντανό
  8. 2-3 κλωνάρια θυμάρι ή θρούμπι
  9. 2 φύλλα δάφνη
  10. φρέσκα φασολάκια ή κολοκυθάκια
  11. 1-2 κ.σ. κάπαρη
  12. 2 κ.σ. κόκκοι πιπεριού χοντροσπασμένοι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Δέστε σε ένα τουλπάνι τους κόκκους του πιπεριού

  2. 2

    Κόψτε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύστε με νερό που να τα σκεπάζει

  3. 3

    Βράστε για 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το κλωνάρι το θυμάρι. Κρατήστε το ζωμό.

  4. 4

    Περάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο, από τις μεγαλύτερες τρύπες και βάλτε τα πάλι στο ζωμό. Βράστε άλλα 30-40 λεπτά, για να μείνει περίπου το μισό ζουμί. Αν θέλετε ζωμό διάφανο, περάστε τον από σητα στρωμένη με βρεγμένο τουλπάνι και παγώστε.

  5. 5

    Για πυκνό ζωμό, λιώστε στο μίξερ ή με το ειδικό στικ μπλέντερ τα λαχανικά και αδειάστε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.

  6. 6

    Αφήστε να κρυώσει ο ζωμός και βάλτε τον στην κατάψυξη. Βγάλτε από τις θήκες και κρατήστε τον σε ειδικές σακούλες κατάψυξης.

Αντιδράσεις

Σχόλια (30)

Yiouli
Yiouli @cook_8448874
Γειά σου Sitronella! Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν χρειάζεται πλήρη απόψυξη ο κύβος πριν χρησιμοποιηθεί ή αν είναι εντάξει να τον χρησιμοποιήσω κατευθείαν. Απλά φοβάμαι μήπως απο την αποτομη αλλαγή θερμοκρασίας αλλοιωθούν οι βιταμίνες! Σε ευχαριστώ πολύ! :-)

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα