Ζωμός λαχανικών (κύβοι)
Φτιάξτε αυτό το ζωμό, κάντε τον παγάκια και φυλάξτε τον στην κατάψυξη. Θα έχετε σούπες, νόστιμες σάλτσες, ζυμαρικά κλπ, εύκολα και γρήγορα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ κάνω πάντα τον πυκνό ζωμό. Έχει ένα σκούρο καφέ χρώμα που δεν είναι και τόσο ωραίο στην όψη, αλλά είναι πολύ νόστιμοι.Βάζω παγάκια ζωμού σε μακαρόνια που βράζουν ή σε σάλτσες. Ακόμα φτιάχνω λαχανόσουπες βράζοντας μόνο μερικές πατατούλες και καρότα και προσθέτοντας αρκετά παγάκια ζωμού. Αν την αβγοκόψετε κιόλας είναι μια υπέροχη και γρήγορη σούπα. Τη συνταγή την είχα βρει σε κάποιο Gourmet.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Δέστε σε ένα τουλπάνι τους κόκκους του πιπεριού
-
2
Κόψτε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύστε με νερό που να τα σκεπάζει
-
3
Βράστε για 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το κλωνάρι το θυμάρι. Κρατήστε το ζωμό.
-
4
Περάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο, από τις μεγαλύτερες τρύπες και βάλτε τα πάλι στο ζωμό. Βράστε άλλα 30-40 λεπτά, για να μείνει περίπου το μισό ζουμί. Αν θέλετε ζωμό διάφανο, περάστε τον από σητα στρωμένη με βρεγμένο τουλπάνι και παγώστε.
-
5
Για πυκνό ζωμό, λιώστε στο μίξερ ή με το ειδικό στικ μπλέντερ τα λαχανικά και αδειάστε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.
-
6
Αφήστε να κρυώσει ο ζωμός και βάλτε τον στην κατάψυξη. Βγάλτε από τις θήκες και κρατήστε τον σε ειδικές σακούλες κατάψυξης.
Σχόλια (30)