Zucchini Bread. Απρόσμενα ενδιαφέρον γλυκό!

11 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Αυτό το μάλλον …ασυνήθιστο “καρβέλι” έχει μια πολύ ευχάριστη γεύση (που μπορεί να γύρει λίγο ή περισσότερο προς τη γλυκιά πλευρά, εξαρτάται από την ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέσετε) και μια ξεχωριστή υφή, που οφείλεται στην υγρασία των τριμμένων κολοκυθιών.Μπορείτε να το φτιάξετε και με ένα συνδυασμό αλευριών, αντικαθιστώντας το 1/3 της ποσότητας του λευκού αλευριού για όλες της χρήσεις, με ίση ποσότητα ολικής αλέσεως.Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συνταγή ήταν ότι οι δύο κυρίες του σπιτιού, μαμά και κόρη, ενθουσιάσθηκαν. Τόσο που το έφτιαξα τρεις φορές απανωτά. Από τις διαδοχικές αυτές φορές εμένα μου έμεινε ότι η πιο γλυκιά και αρωματική εκδοχή ήταν η καλύτερη (μεταξύ και των άλλων καλών). Έτσι, για τις επόμενες φορές, θα αφήσω τη ζάχαρη αλλά και την κανέλα στις ποσότητες που αναφέρω στα υλικά (παρ’ ότι στα “Μυστικά” κάνω λόγο και για την λιγότερο γλυκιά εκδοχή). Και, βέβαια, θα ξαναβάλω μέσα στο μείγμα και τα κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Θα τα προτιμήσω από τα σπασμένα καρύδια. Είναι σκέτη αποπλάνηση!

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Εάν δεν έχετε δύο φόρμες αυτών των διαστάσεων που αναφέρονται αλλά μόνο μία, θα ετοιμάσετε τη μισή ποσότητα και θα φτιάξετε ένα ψωμάκι. Τι γίνεται όμως με τα αυγά; Πως θα χωρίσετε την ποσότητα 3 αυγών στα δύο; Καλά, πέραν του ότι μπορείτε να τα χωρίσετε αφού τα κτυπήσετε σε αφράτη κρέμα (μετά δηλαδή το βήμα 1), μπορείτε να τα ισομοιράσετε στα δύο και ΑΦΟΥ τα αναμείξετε με όλα τα άλλα υλικά με υγρασία (μετά το βήμα 2).Η ερώτηση όμως ήταν ρητορική, για να οδηγήσει στην εξής διευκρίνισηΔΕΝ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ το έτοιμο μείγμα αφού ενώσετε στεγνά και υγρά υλικά. Αυτό δεν θα το κάνετε ΠΟΤΕ όταν στο μείγμα υπάρχει μαγειρική σόδα. Και αυτό επειδή η σόδα έχει την ιδιότητα να ενεργοποιείται αμέσως μετά την επαφή της με κάποιο υγρό (ιδιαίτερα εάν αυτό είναι θερμό).Έτσι, εάν ενώσουμε το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε αναμείξει τη μαγειρική σόδα) με τα υλικά με υγρασία, η δράση της σόδας αρχίζει αμέσως. Ευτυχώς, όσο ακόμη τα υγρά είναι κρύα, η δράση αυτή είναι περιορισμένη. Για το λόγο αυτό και πρέπει να μη χαθεί χρόνος και να μπει η ζύμη στο φούρνο όσο γίνεται πιο σύντομα, πριν χαθεί άσκοπα μέρος της δράσης της σόδας. Εκεί μέσα, βοηθούσης και της θερμότητας, η δράση επιταγχύνεται, και μετατρέπεται σε διόγκωση του ζυμαριού, άρα πετυχαίνεται ο σκοπός μας. Μάθημα τέλος, πάμε να φτιάξουμε το zucchini bread μας.Εάν φτιάξετε τα “καρβελάκια” σας λιγότερα γλυκά, θα μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο 1,5 φλυτζάνι (315 γραμμάρια) καθώς και της κανέλας στα 3 με 4 κουταλάκια του γλυκού.Επίσης, θα μπορούσε κανείς, στην περίπτωση του γλυκού “καρβελιού”, να προσθέσει μέσα στο μείγμα και κομματάκια μαύρης σοκολάτας.Εάν έχετε και άλλη ερώτηση, όπως για παράδειγμα εάν η γεύση των κολοκυθιών γίνεται αντιληπτή μέσα στο “καρβέλι”, λοιπόν, στο γλυκό (2 φλυτζάνια ζάχαρη) δεν την καταλαβαίνεις καθόλου και στο λιγότερο γλυκό (1,5 φλυτζάνι) ίσα που νοιώθεις κάτι “στο βάθος”. Ανεπαίσθητο. Και στις περιπτώσεις, όμως, τα ταπεινά κολοκυθάκια έχουν χαρίσει στο zucchini bread την υπέροχη υγρασία τους, κάνοντάς να λιώνει στο στόμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
2 φόρμες γλυκό
  1. 2 φλυτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  2. 1 φλυτζάνι ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι που σας βρίσκεται)
  3. 2 φλυτζάνια κολοκυθάκια ξεφλουδισμένα, τριμμένα στον τρίφτη
  4. 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  5. 3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  6. 1 κ.γ. αλάτι
  7. 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  8. 1 τσιμπιά baking powder
  9. 4-5 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  10. 1 φλυτζάνι χοντροκομμένα καρύδια (ή και άλλοι ξηροί καρποί)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια κόβοντάς τους τις άκρες και αφαιρώντας την πράσινη φλούδα τους και τα τρίβουμε στον τρίφτη των λαχανικών (χοντρή διάτρηση).

  2. 2

    Κτυπούμε τα αυγά με mixer, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.

  3. 3

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τα τριμμένα κολοκυθάκια και τη βανίλια και ανακατεύουμε ελαφρά, με απαλές μεν κινήσεις (για να μη χάσουμε τις φυσαλίδες αέρα που δημιουργήσαμε με το κτύπημα των αυγών), αλλά να αναμειχθούν σωστά όλα τα υλικά.

  4. 4

    Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και, προσθέτοντας το αλάτι, τη σόδα, την baking powder και την κανέλα τα ανακατεύουμε καλά (ακόμη καλύτερα αν τα κοσκινίσουμε μια-δυό φορές) να απλωθούν σε όλον τον όγκο του αλευριού ομοιόμορφα.

  5. 5

    Αλείφουμε δύο στάνταρντ φόρμες των 21x12x8 (περίπου) εκατοστών.

  6. 6

    Ρίχνουμε τα στεγνά αυτά υλικά στο μπολ με τα υλικά που έχουν υγρασία και ανακατεύουμε όλα, για να αναμειχθούν για άλλη μία φορά καλά, όλα μαζί.

  7. 7

    Τελευταία προσθέτουμε τα σπασμένα καρύδια, ανακατεύουμε και πάλι.

  8. 8

    Και αδειάζουμε μέσα τους το μείγμα. Θα χρειασθούμε δηλαδή δύο τέτοιες φόρμες για τις ποσότητες που έχουμε χρησιμοποιήσει. (δείτε “Μυστικά” [1]).)

  9. 9

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα. Πριν κλείσουμε το φούρνο και βγάλουμε τα “καρβέλια” μας, κάνουμε το “τεστ της οδοντογλυφίδας”, βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα (ή ένα μαχαίρι με λεπτή λάμα) στο εσωτερικό τους και αν δούμε να βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.

  10. 10

    Όταν ξεφουρνίσουμε τις φόρμες, ξεφορμάρουμε τα zucchini bread και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα (για να κυκλοφορεί ο αέρας και από κάτω τους.

  11. 11

    Όταν πια κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες και …καλή απόλαυση. Με τον καφέ, το τσάι, σαν γλυκό snack, οτιδήποτε. Η Έρρικα, για παράδειγμα, το έχει καθιερώσει σαν δεκατιανό στο σχολείο της.

  12. 12

    Τη δεύτερη φορά που το φτιάξαμε, αντί των χοντροκομμένων καρυδιών (που ούτως ή άλλως δεν είχαμε σπίτι), έβαλα μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια. Την βρήκα πολύ-πολύ καλύτερη, να ταιριάζει περισσότερο στο γλυκό zucchini bread.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens